Gradovi

Orban: Želimo da učestvujemo u privrednom uzletu Srbije

Mađarska želi da investira u Srbiju, u sektore i privredne grane koje su u vašem interesu, poručio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

NIŠ – Mađarska želi da učestvuje u privrednom uzletu Srbije i ima na raspolaganju 61 milion evra za pružanje podrške mađarskim i srpskim investitorima, poručio je danas premijer Mađarske Viktor Orban dodajući da su zaintereosvani i za ulaganja u jug Srbije.

On je posle zajedničke sednice dve vlade u Nišu naveo da je mađarska „Eksim banka“ otvorila kreditnu liniju od oko 61 milion evra za podršku razvoju izvoznog kapaciteta firmama koje su zainteresovane za privrednu saradnju dve zemlje.

„Mađarska se danas može smatrati ekonomski uspešnom zemljom. Imamo izvore finansiranja koje možemo da uložimo u mešovite srpsko-mađarske investicije, a sada smo počeli da obraćamo pažnju i na jug Srbije“, naveo je Orban.

On je istakao da je Mađarska na uzlaznoj liniji privrednog rasta, ali da je to slučaj i sa Srbijom.

Na pitanje novinara da prokomentariše to što je mađarska vlada nedavno odobrila ulaganje od 50 milijardi forinti (166 miliona evra) u Vojvodinu, što je najveći iznos koji je u poslednjih četvrt veka upućen u neku stranu ekonomiju, Orban je rekao da će Vlada Mađarske, pored predviđenih 61 milion evra, obezbediti i dodatna sredstva ukoliko taj novac bude potrošen.

„Čime to biznismeni ištroše, mi ćemo novac povećati i obezbediti i iz drugih izvora finansiranja“, poručio je Orban.

On je naglasio da ne postoje prepreke za međunarodnu ekonomsku saradnju dve zemlje i da sada ona ne zavisi od političara već od privrednika.

„Sve uslove smo stovrili za saradnju“, naglasio je Orban.

Imamo kapital i želimo da ga ulažemo u Srbiju

Mađarska želi da investira u Srbiju, u sektore i privredne grane koje su u vašem interesu, poručio je danas premijer Mađarske Viktor Orban.

Orban je, na zajedničkoj konfrenciji za medije u Nišu, rekao da analize te zemlje pokazuju da Srbija stoji pred velikim uzletom u razvoju, da pruža velike mogućnosti inostranim investirorima.

„U Mađarskoj poslednjih godina imamo nagomilan ozbiljan kapital, koji bismo želeli da investiramo u Srbiju. Ne samo u oblasti glavnog grada, već i u drugim oblastima, i da sa južnim delom Srbije izgradimo razvijene ekonomske odnose“, rekao je Orban.

Mađarski premijer je dodao i da investitori iz te države žele da prate privrednu politiku Srbije kako bi ovde ostali duži period.

Prema njegovim rečima, na osnovu istorije teško je uvek poverovati da će doći bolja vremena za ovaj region, ali da brojke govore drugačije.

„Centralno Evropske zemlje koje su u okviru Evropske unije doživele su veliki uspeh u razvoju, i to predstoji Srbiji. Srbija ima velike mogućnosti da pruža investirorima, mnogo veće nego ranije“, rekao je Orban.

Orban je dodao i da je zamolio premijera Srbije Aleksandra Vučića da potencijalne investitore iz naše zemlje pošalje u Mađarsku jer, kako je konstatovao, možda je ta država imala bolju ekonomsku situaciju prethodnih deset godina, ali to ne znači da će uvek biti tako.

„Jedno dana će se sve izjednačiti. Voleli bismo kada bi ta ravnoteža karakterisala odnose Mađarske i Srbije, kada ne bismo u Srbiju dolazili samo kao investitori, već i kada bi Srbi dolazili u našu zemlju da investiraju“, rekao je Orban.

On je istakao da je zato stabilnost u Srbiji od ključnog značaja za stabilnost cele centralne Evrope.

„To je i u našem interesu, i zato ćemo uvek podržati sve korake protiv terorizma i za očuvanje sigurne bezbednosne situacije u Srbiji. Podržaćemo i sve korake Srbije koji će pokušati da zaustave migracionu krizu“, rekao je Orban.

Kada je reč o nacionalnim manjinama, Orban je konstatovao da Srbija sprovodi manjinsku politiku koja prevazilazi se evropske standarde.

On je obećao da će ta država uvek podržati sve one mere i troškove koji će pomoći očuvanju nacionalnog identiteta Srba u Mađarskoj, bez obzira što u toj zemlji ima mnogo manje Srba nego Mađara u Srbiji.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh