Gradovi

Orepić: Uključiti Austrijance i Nemce u registraciju

ZAGREB – Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić izjavio je danas da će nastojati da registraciju migranata na grčko-makedonskoj granici, zajedno sa hrvatskim, slovenskim, srpskim i makedonskim policajcima, obavljaju policajci iz Austrije i Nemačke kao odredišnih zemalja.

On je istakao da bi se time izbegli manji nesporazumi prilikom ulaska migranata u krajnja odredišta, prenosi Hina.

Upitan da li je Hrvatska uvela kvotu za migrante, hvratski ministar je novinarima posle sednice vlade rekao da „nema kvote“.

Kada je reč o intervetnoj policiji, koju je Hrvatska poslala na granicu sa Srbijom, novinari su pitali Orepića da li je razgovarao sa ministrom odbrane o slanju vojske i postavljanju žice, na šta je on odgovorio da to nije tema.

„Mi ćemo samo imati sposobnost da nadziremo zelenu granicu“, poručio je on.

Orepić je najavio i da u ponedeljak ide kod slovenske koleginice, 24. februara u Beč, a dan kasnije u Brisel kako bi se dogovorio o detaljima koji se javljaju kao problem sa migrantima.

On je dodao da mu nije poznato da Slovenija razmišlja da aktivira članak Zakona o odbrani kojim bi joj se omogućilo da pošalje vojsku na granicu.

Orepić je, takođe, istakao da će sa slovenskom koleginicom rešiti određene probleme kako bi pojačali aktivnosti u registraciji.

„Svi problemi proizilaze iz registracije. Znači, prošla je neka osoba koja ima nekakav sporni momenat, ona se vrati, proveri se, pa se ponovno sprovede do krajnjeg odredišta“, objasnio je hrvatski ministar.

Orepić smatra i da je problem prevoz migranata od makedonske granice do Šida i poručio da se, po tom pitanju, može napredovati u smislu organiziranog prevoza kako bi se migrantima osigurao humaniji i jednostavniji transport i kako bi se sprečili eventualni „uleti sa strane“ onih koji su izbegli registraciju.

Na pitanje šta je sa 154 migranta koje je Slovenija preko vikenda vratila Hrvatskoj, Orepić je rekao da se na dnevnoj bazi događa „nekakvo vraćanje i ponovno vraćanje nazad“.

„Stvar je u nesporazumu iz profilacije. Jednostavno nije problem i svi ti ljudi završe na konačnom odredištu“, rekao je on.

Orepić je dodao da očekuje dogovor od sutrašnjeg sastanka šefova policija zemalja na migrantskoj ruti u Zagrebu.

„Dogovor kao i dosad. To su tekući operativni sastanci. Zaista to funkcioniše. Svaki put kad naiđemo na nekakav problem, sastanemo se i rešimo to. Zaista ne vidim problem“, zaključio je Orepić.

Foto/Video Tanjug, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh