Gradovi

Orešković: Ako Austrija pojača nadzor, slediće je ostali

BRISEL – Hrvatski premijer Tihomir Orešković izjavio je sinoć u Briselu da će u slučaju da Austrija pojača nadzor i smanji broj ulazaka migranata, onda to učiniti i Slovenija, pa redom Hrvatska, Srbija i Makedonija.

„Niko neće u Europi zatvoriti granice, nego malo pojačati kontrolu, a treba videti šta to sad znači. Ako Austrija pojača nadzor i smanji broj ulazaka, onda će to napraviti Slovenija pa redom Hrvatska, Srbija i Makedonija“, rekao je Orešković novinarima posle radne večere lidera takozvane balkanske rute, na kojoj je učestvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Orešković je rekao da se sa Nikolićem i slovenačkim premijerom Mirom Cerarom dogovorio da će sarađivati ako dođe do promene, javila je Hina.

„Hrvatska podržava predlog slovenačkog premijera da se pojačaju resursi na makedonsko-grčkoj granici, tamo su već poslati hrvatski policijaci. Mogu reći da smo dosta raspravljali o tom predlogu“, rekao je Orešković.

On je dodao da se razgovaralo i o ulozi Turske i NATO kako bi se zaustavio ili usporio izbeglički talas.

Hrvatski premijer je ocenio da neće doći do zatvaranja granica na toj ruti, nego do jačanja nadzora, što bi, kako je naveo, vodilo ka usporavanju migrantskog toka.

U Briselu je sinoć održana radna večera lidera zapadnog Balkana posvećena migrantskoj krizi, posle koje je je predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da rešenje nije ni u Beogradu, ni u Zagrebu, već u Briselu i mislin da će se članice EU uzdržati od jednostranih poteza.

Domaćini večere posvećene migrantskoj krizi bili su predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, koji su posebno dočekali svakog od lidere zemalja zapadnog Balkana.

Na radnoj večeri, uoči samita EU, pored predsednika Nikolića, učestvovali su premijeri Slovenije i Hrvatske, Miro Cerar i Tihomir Orešković, predsednik Makedonije Đorđe Ivanov, kao i evropski komesar Johanes Han i šefica evropske diplomatije Federika Mogerini.

AP Photo/Ronald Zak

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh