Gradovi

Orešković: Odluku o Lozančiću donosim ja

ZAGREB – Nekoliko dana nakon što je Kolinda Grabar Kitarović odlučila da smeni šefa tajne službe Dragana Lozančića, što je izazvalo snažne reakcije u javnosti, danas se oglasio i premijer Tihomir Orešković ustvrdivši da ga predsednica Hrvatske time nije dovela pred svršen čin.

Orešković je Hrvatskom radiju rekao da je predsednica zapravo samo pokrenula inicijativu, a da će odluku doneti zajedno.

„Predsednica je po zakonu pokrenula inicijativu oko Lozančića i jasno je rekla da je izgubila poverenje u njega. Kao čovjek koji je dolazi iz sveta biznisa neću naglo doneti odluku o Loznačiću. Vrlo dobro ću je razmotriti i u pravo vreme ću je iskomunicirati s javnošću“, naveo je Orešković, prenose hrvatski mediji.

Uverava da su predsednica Grabar Kitarović i on partneri, te da su im ciljevi zajednički – bolja budućnost Hrvatske.

Odluku o smeni Lozančića, koju je bez potpisa Oreškovića, donela prošle sedmice predsednica izazvala je burna reagovanja u hrvatskoj javnosti, a stručnjaci poput uglednog hrvatskog advokata Anta Nobila su ocenili da je takva jednostrano doneta odluka, suprotna zakonu, da ju je Grabar Kitarović donela ishitreno i da smena Lozančića znači „tempiranu bombu“.

Pojedii sagovornici medija iz vlasti su ocenili da je „to loš početak hrvatske vlade“, te da je Kolinda Grabar Kitarović premijera Oreškovića stavila pred svršen čin.

Upitan može li slučaj SOA destabilizovati vladu, Orešković je rekao da je „ovo demokratija i svaki čovek, pa i Božo Petrov i Tomislav Karamarko mogu imati svoj stavu, a da će odluku o tome na kraju, ipak, doneti on.

Orešković najavio poboljšanje odnosa sa susedima

Premijer Orešković kaže da je razočaran što se u Hrvatskoj više misli na prošlost, a ne na budućnost, te da saradnju sa susedima treba poboljšati.

Orešković je rekao da se u tom smeru već krenulo od Slovenije, a da će, kako je rekao, tako biti i sa drugim susedima.

Govoreći o izbegličkoj krizi, Orešković je napomenuo da je Hrvatska deo EU, a da je pitanje izbeglica veliki izazov za celu Evropu.

„Bio sam u Sloveniji s premijerom Mirom Cerarom i Hrvatska je susednoj državi dala podršku. Hrvatska je tranzitna zemlja, ali ćemo takođe pokazati humanost prema izbjeglicama. Na kraju će to biti odluka na nivou EU, ali mislim da je svima jasno da će Hrvatska gledati i svoje nacionalne interese“, kazao je hrvatski premijer.

Foto Tanjug, Z. Žestić (arhiva)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh