Gradovi

Orešković predočio pet glavnih strukturnih reformi

ZAGREB – Mandatar Tihomir Orešković predočio je Hrvatskoj danas pet glavnih strukturnih reformi koje namerava da sprovede u svom mandatu za šta, kako je rekao, ima podršku parlamentarne većine, ali očekuje i podršku opozicije.

Reč je, kako je naveo, efikasni javni sektor, pojačana konurentnost, bolji plasman na Duing biznis listi, investicije u energetici i infrastrukturi putem EU fondova, smanjeni deficita i javni dug kroz aktiviranje mrtvog kapitala.

Orešković je na konferenciji za novinare po pvratku iz Kicbiela, gde je iza zatvorenih vrata svoj plan i program za smanjenje hrvatskog javnog duga predočio stranim investitorima i predstavnicima banaka, rekao takođe da namerava da pokrene reforme u zdravstvu, ali i da poveže nauku i privredu.

„Insistiraćemo na efikasnosti u javnom sektoru bez bolnih rezova – dva glavna transformatora su investicije i evropski fondovi. Te fondove moramo iskoristiti kako bi bili pokretač razvoja. Rast možemo povećati kroz investicije u energetski sektor te ulaganje u nauku i obrazovanje“, rekao je Orešković, koji misli i kako bi se drugi penzijski stub mogao bolje iskoristiti za ulaganja i investicije, od kojih bi građani imali puno više koristi.

Orešković je novinarima na zagrebačkom aerodromu rekao da su ga u Kicbielu pitali da li ima podršku stranaka na štaje on, kako je rekao, otgovorio potvrdno, ali je dodao da očekuje i podršku opozicije.

Orešković je potvrdio da ima kandidate za ministre.

„Ako mislim da osoba koju mi predlože za ministra nije ta osoba, ja ću to argumentovati i imam pravo veta. Imaću i ja svoje kandidate“, kazao je Orešković.

FOTO HINA / LANA SLIVAR DOMINIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh