Gradovi

Orešković: Sve manje tolerancije u javnom dijalogu

ZAGREB – Hrvatski premijer Tihomir Orešković oglasio se na svom Fejsbuk profilu povodom tenzija u javnoj komunikaciji poslednjih dana i pozvao na smirivanje tona i fokusiranje na privredne probleme.

„Pluralizam je temelj demokratije. Pluralizam podrazumeva različitost mišljenja i dijalog. Nažalost, dijalog u hrvatskom javnom prostoru postaje sve oštriji i u njemu je sve manje tolerancije,“ naveo je Orešković, prenosi „Jutarnji list“.

On je rekao da se ne sme zaboraviti prošlost ali da cilj mora biti bolja budućnost jer većina građana želi da razgovara o egzistencijalnim pitanjima.

Nažalost, to raspoloženje javnosti ne odražava se u prostoru javne komunikacije i u medijima, ocenio je hrvatski premijer.

„Očekujem od svih učesnika javne komunikacije da im tolerancija prema sagovorniku, činjenice i istina budu polazište s kojeg će voditi rasprave“, zaključio je Orešković.

Prethodno je predsednik Srpskog narodnog veća i poslanik u Saboru Milorad Pupovac uputio pismo predsednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović, u kojem je upozorio na narastanje atmosfere netolerancije i poruke mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj.

U pismu na četiri strane, koje su dobili i Orešković, kao i predsednik Sabora Željko Reiner, Pupovac je nabrojao slučajeve pretnji koje iz desnih krugova trpe zagovornici antifašizma, a sve je više i slučajeva nasilja, od čega nije pošteđen ni on sam, preneo je Jutarnji list.

Predstavnici manjina su još u maju upozoravali na porast ksenofobije.

„Tada smo imali vrlo sadržajan razgovor s predsednicom, a kako je njena i ustavna dužnost da štiti ljudska prava i prava manjina, videvši da su negativne pojave sve češće, logično je bilo da se njoj obratimo“, rekao je Pupovac.

Pupovac je upozorio da neki na političke rasprave o vladi i njenom programu odgovaraju kampanjom netolerancije i mržnje, a poruke pojedinih članova vlade i Sabora doživljavaju kao podsticaj i podršku za tu kampanju.

U pismu se navodi da je u protekle dve-tri nedelje više javnih osoba, novinara, glumaca, režisera, verskih vođa, političara, aktivista za ljudska prava i nevladinih organizacija „doživelo pretnje i izlive govora mržnje“, a u slučaju aktiviste za ljudska prava Zorana Pusića prešlo se s reči na delo i, uz grafite u kojima mu se želi smrt, nožem su izbušene gume na njegovom automobilu.

Grabar-Kitarović je u odgovoru Pupovcu navela da se slaže s njegovom tvrdnjom o porastu netrpeljivosti u hrvatskom društvu, ali je dodala da taj proces nije počeo nakon formiranja nove hrvatske vlade, već mnogo ranije.

Navodeći da osuđuje pretnje i izliv govora mržnje više javnih osoba i organizacija, Grabar-Kitarović je rekla da „među njima ima i onih koji svojim javnim delovanjem „godinama provociraju, iritiraju, pa i vređaju najveći deo hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, negiraju stvarnost, a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije“.

Takođe je napisala i da su uvrede i poniženja, pa i represiju doživele i neke osobe samo zato što su kao hrvatski branitelji, pripadnici drugačije političke opcije izražavali svoje mišljenje, navodeći kao primer da je član njene uže porodice usred Rijeke doživeo da „prolaznik pljune na nj“ i dobaci mu „ustašo“.

„Želim biti vrlo jasna: onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu“, napisala je Grabar – Kitarović i dodala da tolerancija pretpostavlja uzajamno uvažavanje i poštovanje.

Foto www.freeimages.com/Lupetalo, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh