• Svet

  Oslobodjeni irački gradovi ne dobijaju dovoljnu pomoć vlade

  Dok iračka vojska napreduje, pa makar i sporo, u oslobadjanju teritorije od Islamske države, napori vlade da popravi uslove za život u oblastima koje su bile pod kontrolom islamista u najboljem slučaju su neujednačeni.

  U većini oslobodjenih gradova jedva da funkcionišu javne usluge, negde i dalje ne postoje, a o obnovi još ne može da se govori, navodi američka agencija Asošiejted pres.

  Primer nedovoljne pomoći iračke vlade stanovnicima je bolnica u gradu Kajara, jedna od samo dve državne bolnice u krugu od oko 200 kilometara oko Mosula, gde već pet meseci traju borbe iračke vojske i Islamske države.

  U bolnicu u Kajari nekada bude doneto toliko žrtava sukoba u Mosulu da ne mogu sve da budu stavljene u frižidere u mrtvačnici, pa se tela jednostavno redjaju na pod, nekad jedna preko drugih, uvijena u ćebad, kako su i doneta.

  Od kada je ponovo otvorena u januaru, kada je Kajara posle dve godine oslobodjena od Islamske države, u bolnici je lečeno više od 2.000 pacijenata, uključujući oko 600 ranjenih u borbama.

  Bolnica pruža i ostale zdravstvene usluge za hiljade ljudi koji žive u tom području.

  Ipak, ta zdravstvena ustanova ne dobija nikakvu pomoć od vlade u Bagdadu. Čak i plate lekara, kao i opremu, obezbedjuje strana humanitarna organizacija WAHA.

  U bolnici radi samo šest hirurga, koji nekada spavaju samo nekoliko sati za više dana. Ima samo dve operacione sale i 50 kreveta, pošto su gornji spratovi uništeni u sukobima.

  „Sramota je da to kažem, ali nismo primili nikakvu pomoć ni podršku od vlade, iako je grad oslobodjen pre osam meseci“, izjavio je glavni hirurg bolnice Mansur Maruf.

  Pre nekoliko sedmica, kada je bolnicu posetio komesar EU za humanitarnu pomoć, saopšteno je da će EU ove godine donirati Iraku 42,5 miliona dolara, izmedju ostalog i za zdravstvo.

  Upitan da li su dobili tu pomoć, Maruf se nasmejao.

  „Tražili smo mnogo stvari. Poslali smo mnogo spiskova. Svaki put kada ih pitamo kažu da će pomoći, ali onda se ništa ne desi“, kazao je hirurg.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com