Gradovi

Osmi „Srpski mesec u Velikoj Britaniji“

LONDON – Najveći festival srpske kulture, osmi po redu „Srpski mesec u Velikoj Britaniji“, počeće sutra svečanim otvaranjem u Crkvi Svetog Pavla Glumca u Londonu, a program će obuhvatiti 26 različitih događaja.

Manifestacija, koju organizuje 13 srpskih udruženja, održaće se od 15. januara do kraja februara u osam gradova širom Engleske i to u Londonu, Brajtonu, Redingu, Birmingemu, Oksfordu, Halifaksu, Forest Rou i Lemington banji.

Prvog dana festivala, eminentna srpska pijanistkinja i strastveni promoter moderne muzike Nada Kolundžija će održati klavirski recital, u organizaciji Srpskog Saveta Velike Britanije i Markson Pianos.

Na programu će se naći dela naših kompozitora Dušana Bogdanovića i Miloša Raičkovića, kao i delo kompozitorke Lole Perin (Rano jednog nedeljnog jutra), koja će prisustvovati koncertu.

Sledećeg dana u Brajtonu, naš mladi pijanista Stefan Ćirić će nastupiti sa Londonskom filharmonijom pod vođstvom dirigenta Adriana Prabave, svirajući Bramsov koncert broj 2.

Novosadska čelistkinja Irena Josifovska će nastupiti sa pijanistom Aleksandrom Đermanovićem 23. januara u Noricu, na tradicionalnom koncertu Društva Norfolk i Noric – Novi Sad.

Balkanska tradicionalna muzika će stići do Brikstona i Kamden Tauna u izvedbi Op Sa! Balkan benda i Paprike, dok će She’ Koyokh bend nastupiti u Lemington banji.

Režiser Stevan Filipović će biti gost Srpskog siti kluba u Parlamentu Velike Britanije u okviru serijala „Na kafi sa…“. Pored gostovanja, u Parlamentu će biti prikazan njegov film „Pored mene“, koji će zatim biti prikazan u Kembridžu i Oksfordu.

Deca Srpskaonice, škole srpskog jezika u Redingu će imati priliku da vide film „Peti Leptir“ Uroša Petrovića i Milorada Milinkovića, kao i neobično interaktivno prikazivanje bajki Branka Ćopića.

U Londonu će biti održan Dečji fudbalski turnir u organizaciji Londonskog sportskog društva, dok će Dečji dan biti organizovan u Lama parku u Esdanskoj šumi.

Program Dečjeg dana obuhvata koncert, mađioničarsku predstavu i čitanje srpskih bajki, a sav prikupljen novac će biti doniran bolesnom 15-godišnjaku iz Srbije.

Svetosavske proslave će biti održane u pravoslavnim crkvama u Londonu i Halifaksu, a Dan državnosti će biti obeležen svečanom akademijom u Birmingemu u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi Svetog kneza Lazara.

Dan sećanja na Holokaust će biti obeležen u Crkvi Svetog Save u Londonu programom Spomen-Fondacije Jasenovac i Holokaust, kao i u našoj ambasadi izložbom Udruženja građana „Jadonovo 1941“ pod nazivom „Prebilovci“.

Autorka Luiza Miler će pričati o svojoj novoj knjizi o 27 srpskih dečaka, koji su posle povlačenja preko Albanije u Prvom Svetskom ratu bili prihvaćeni u školi „Džordž Heriot“ u Edinburgu. Posetioci ce imati priliku da provedu „Noć u Muzeju Lejton Haus“, da posete mini sajam knjiga u Srpskoj biblioteci u Londonu u organizaciji Pro Art & Co i izdavačke kuce Istros, da se druže sa članovima Srpskog siti kluba, kao i sa članovima britansko-srpske privredne komore.

Srpski mesec je podržan od strane Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a među organizatorima su SPC, Ambasada Srbije, Srpski savet Velike Britanije i drugi.

Foto Tanjug/video, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh