Novosti online

Оснивач ИКЕА облачи се на бувљаку

„Мислим да не постоји нешто што носим а да није купљено на бувљаку. Тако желим дати добар пример”, рекао је оснивач и власник шведског трговинског ланца ИКЕА Ингвар Кампрад у документарном програму емитованом на шведској телевизији.

Док неки говоре да немају пара за јефтине ствари, пословни магнат и оснивач компаније ИКЕА, чувене по производњи повољног намештаја, познат је по томе што воли да „уштине динар”. Ова особина му је и помогла, тврди милијардер, да ИКЕА постане један од светски водећих брендова.

Изјавом да купује „секондхенд” одећу привукао је пажњу штампе која се присетила његових ранијих изјава. Склоност ка скромној потрошачкој навици и одбојност према статусним симболима „Гардијан” поткрепљује његовом изјавом из 2008. када је рекао да му је рачун од 22 евра издат у Холандији уништио буџет за шишање.

„Наравно, трудим се да се ошишам када боравим у земљама у развоју. Последњи пут је то било у Вијетнаму”, рекао је тада Кампрад.

Из филозофије уштеде је настала ИКЕА, која је једном од најбогатијих људи на свету донела 40 милијарди долара прихода.

А где је Ингвар Кампрад научио да буде скроман и како је на овој особини створио богатство?

„У природи Смаланда је да буде штедљив”, рекао је у документарцу чије изводе преноси АФП. Милијардер (амерички „Форбс” га је 2008. године прогласио четвртим најбогатијим човеком на свету) мислио је на родно место на југу Шведске. У време када је био дечак куповина намештаја је била луксуз, због чега је маштао о дану када ће људи широм света моћи да купе леп, свима доступан намештај.

Дечачка маштарија постала је пословна мисија која је створила империју, а производња повољног намештаја остала је и данас главни извор прихода ове компаније.

Ингвар Кампрад напуниће ускоро 90 година. Цео живот је провео трудећи се да што мање буде присутан у јавности, а тако је усмеравао и своје синове. Стелан Бјорк, аутор књиге о породици Кампрад и њиховој фирми, написао је: „Они су крајње анонимни. Понекад се питам да ли уопште постоје.”

Швеђанин се у последње време полако повлачи из бизниса уступајући место својим синовима, а биографи пишу да менаџмент већ жали што је овај човек, сјајан у маркетингу и који никада не прави грешке, све мање присутан у послу. Кажу да је бренд створио јер је радио напорно и што је најбитније – јер је увек био близак с обичним људима.

Његову стратегију засновану на штедљивости проучавају привредници из целог света, чему се лично зна чудити јер је, како себе назива, неук човек. И то је тачно, јер Кампрад није завршио факултет. По биографима, наставници нису могли да га науче да чита на време.

Ипак, многи би волели да проникну у тајне неуког мага из којих су настале ИКЕА генерације.

Кампрадова компанија ускоро би требало да дође и код нас. Прве објекте до краја године требало би да отвори у Београду, објавио је крајем јануара премијер Александар Вучић после састанка са шведским премијером Стефаном Ловеном у Давосу. Премијер је тада додао да је ИКЕА после деценије обећања, у јулу прошле године добила грађевинску дозволу.

Империја скромног Швеђанина наставља да се шири. Једном је рекао да се све може надоместити вером: „Ако радите, а не гајите ентузијазам, протраћили сте бар трећину живота.”

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh