Gradovi

Osobe sa invaliditetom će se potpisivati uz pomoć pečata

BEOGRAD – Osobe sa invaliditetom će u buduće moći da se potpisuju uz pomoć pečata, predviđeno je izmenama Zakona o zabrani diskriminacije osoba sa invaliditetom koje je danas usvojila Skupština Srbije.

Predviđeno je da su organi javne vlasti dužni da u postupcima pred tim organima, pored potpisivanja isprava na način uređen posebnim propisom, osobi sa invaliditetom koja ima trajne posledice telesnog ili senzornog oštećenja ili bolesti omoguće potpisivanje isprava uz pomoć pečata koji sadrži podatke o ličnom identitetu ili uz pomoć pečata sa ugraviranim potpisom.

Propisuje se da se isprave koje predstavljaju formu ugovora ili nekog drugog pravnog posla ne mogu potpisivati tako, već u skladu sa propisima koji uređuju overu potpisa i potvrđivanje isprave.

Za nepoštovanje predloženih odrebi predviđene su novčane kazne i to od 10.000 do 100.000 dinara za pravno lice koje odbije da omogući potpisivanje uz pomoć pečata, od 5.000 do 50.000 za odgovorno lice u pravnom licu, što je zaprećena kazna i za fizičko lice.

U obrazloženju tog akta kaže se da su osobe sa invaliditetom u svakodnevnom životu zbog nemogućnosti da se potpišu često u situaciji da se od njih zahteva da, umesto svojeručnog potpisa, na dokumenta stave otisak prsta ili daju punomoćje drugom licu koje bi se umesto njih potpisalo, što je predstavljalo diskriminaciju po osnovu invaliditeta.

Omogućavanjem upotrebe pečata koji sadrži podatke o ličnom identitetu ili sa ugraviranim potpisom, kod obavljanja različitih poslova i ostvarivanja prava, omogućava se i pristupačnost koja, u najširem smislu, prema socijalnom modelu, nije samo čin ili stanje, već je sloboda izbora da se uđe, pristupi, komunicira ili na neki drugi način koristi osnovno ljudsko pravo, kaže se u obrazloženju tog akta.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je tokom rasprave da država usvajanjem ovih izmena šalje poruku da joj je stalo do osoba sa invaliditetom.

foto Tanjug, MDelic, arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh