Regioni

OSTALO IZA MIGRANATA: Drevne skulpture iz Mesopotamije pronađene u izbegličkom kampu u Sloveniji!

Nacionalni muzej iz Ljubljane je potvrdio da su predmeti od alabastera autentične mesopotamijske figurice i da verovatno potiču iz trećeg milenijuma pre nove ere, prenela je agencija AFP. Portparol policije Miran Sadi je rekao da je figurice verovatno ostavio neki migrant početkom novembra prošle godine, kad su u Sloveniju dnevno stizale na hiljade izbeglica iz Hrvatske.

„Budući da predmeti nemaju oznake koje bi potvrdile da su popisane, verujemo da su iskopane ilegalno“, izjavio je za radio Sloveniju arheolog Nacionalnog muzeja Peter Turk.

On je dodao da „vrednost figurica na crnom tržištu možda ne meri desetinama hiljada evra, ali su sigurno vredne nekoliko hiljada evra“.

Vest o pronalasku mesopotamijskih figurica je objavljena tek nakon što je Nacionalni muzej završio njihovu procenu. UNESKO je u septembru prošle godine upozorio da se sa arheoloških nalazišta u Siriji i Iraku krade „u ogromnoj količini“ i da se sredstvima ostvarenim prodajom tih ukradenih umetnina finansira takozvana Islamska država.

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh