Politika

Oštar protest Vlade: Srbija šikanirana u Tribunalu

nikola selakovićFoto: Tanjug, Sava Radovanović

„Tribunal se prema njenom predstavniku ponašao bahato i osiono i to je još jedna velika sramota za Haški tribunal“, rekao je Selaković na konferenciji za novinare i poručio da će Srbija nastaviti saradnju s Hagom, ali u skladu sa državnim i nacionalnim interesima.

Izvor: Tanjug

Srbija da ćuti i izvrši obećano

Na današnjem ročištu pred Haškim tribunalom predsedavajući sudskog veća nije dozvolio predstavniku Srbije, Saši Obradoviću, da izloži koje mere je preduzela Srbija povodom zahteva za hapšenjem troje članova SRS Vjerice Radete, Petra Jojića i Jova Ostojića. Sudsko veće je naložilo da se oni pod hitno uhapse, izruče i da se svake dve nedelje Tribunalu dostavlja detaljan izveštaj o postupanju po tom nalogu. Zahtev za njihovo hapšenje i izručenje podnet je Srbiji u januaru 2015. zbog optužbi da su ometali postupak protiv lidera SRS Vojislava Šešelja zastrašujući svedoke.

On je novinarima pokazao odluku Vlade od 8. oktobra 2015. kojom se traži da se zbog lošeg zdravstvenog stanja Zdravko Tolimir privremeno pusti na slobodu.

„Nije se čuo glas Srbije i čovek je umro. Vlada Srbije insistira da se njen glas čuje“, poručio je Selaković.

On je zapitao da li je to isti Haški tribunal koji je iz razloga teške bolesti vratio lidera radikala Vojislava Šešelja u Srbiju, a kada mu se nije svidelo njegovo ponašanje u Srbiji sada traži da se vrati i teška bolest mu više ne predstavlja nikakav razlog.

Na konstataciju novinara da je na današnjem ročištu razmatrano pitanje troje radikala, a ne njihovog lidera, Selaković je odgovorio da oni nisu pred Haškim tribunalom zbog krivolova već upravo zbog Šešelja.

Selaković je istakao da Vlada Srbije sarađuje i da će nastaviti da sarađuje sa Hagom, ali da insistira da se u toj saradnji sasluša njen stav o svakom važnom pitanju, a ne da se ućutkuje, da se njenom predstavniku ne dozvoljava da završi rečenicu i da se prema njemu ponaša osiono i bahato, jer to onda predstavlja postupanje prema državi Srbiji.

„U ovakvoj situaciji kada se Srbiji zabranjuje da iznese svoje viđenje situacije i svog stava postupaćemo u skladu sa našim zakonskim obavezama, ali ćemo na prvom mestu čuvati svoj nacionalni interes“, rekao je on ističući da je to dobrobit građana Srbije.

Prema njegovim rečima, za Vladu Srbije od prioritetne važnosti je samopoštovanje koje je ova vlada uspela da vrati Srbiji.

Na pitanje novinara da li će i kako Srbija postupati po nalogu Tribunala i da li će obaveštavati o svim preduzetim merama Tribunal, Selaković je odgovorio da je to i do sada činjeno, ali da o tome ne može da govori jer je to poverljiva prepiska.

RADETA: NE ZANIMA ME ZAHTEV IZ HAGA

Funkcioner Srpske radikalne stranke Vjerica Radeta, čije hapšenje i izručenje tražio Haški tribunal, izjavila je danas da neće dobrovoljno otići u Hag i da nema osnova za optužbe iz tribunala.

„Ni ja, ni bilo ko iz tima Vojislava Šešelja i Srpske radikalne stranke, ni na koji način se nismo ogrešili o zakon, niti ima osnova za navodne optužbe iz Haškog tribunala“, rekla je Radeta Tanjugu.

Ona smatra da vlast u Srbiji nema pravni osnov da izruči nju i njene kolege iz SRS Petra Jojića i Jova Ostojića, jer takva mogućnost ne postoji u zakonu o saradnji sa Haškim tribunalom.

„Ako bi to uradili, to bi bilo grubo kršenje Ustava Srbije“, rekla je Radeta.

Ona je ponovila da u Hag neće ići dobrovoljno, te da zahtev tribunala nije problem radikala ili njen lično, već aktuelne vlasti.

„Mene to i dalje uopšte ne zanima“, rekla je Radeta.

Radikali su optuženi za nepoštovanje suda zbog zastrašivanja, podmićivanja i uticaja na svedoke u predmetu Vojislava Šešelja.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh