Gradovi

Ostavka Gruevskog stigla u Sobranje

SKOPLJE – Ostavka makedonskog premijera Nikole Gruevskog stigla je u Sobranje, potvrdio je predsednik Trajko Veljanoski, koji je, međutim, rekao da sednica na kojoj bi ta ostavka trebalo da bude razmatrana još nije zakazana.

Održavanje sednice, napomenuo je, zavisiće od toga kada će biti završeni razgovori evropskog komesara Johanesa Hana sa liderima četiri najuticajnije političke partije Gruevskim Zoranom Zaevom, Ali Ahmetijem i Menduhom Tačijem, preneli su makedonski mediji.

Reakcije građana posle jučerašnje premijerove najave ostavke se kreću od oduševljenja do optužbi na račun opzocije za izazvanu političku krizu u kojoj se zemlja nalazi.

Prema proceduri, kada na zasedanju bude usvojena ostavka Gruevskog, predsednik države treba da da mandat novom premijeru koji će zatim sastaviti prelazmnu vladu.

Prema rečima poslanika Pavla Trajanova najava ostavke ili uslovljena ostavka nije ključni momenat. „Ključni momenat je izbor prelazne vlade za koju još nema najave jer je i prema ustavu potrebno određeno vreme, što znači da VMRO-DPMNE zna da izbori ne mogu biti održani 24. aprila i da će datum morati da bude prolongiran“, rekao je.

Foto Tanjug, S. Radovanović/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh