Gradovi

Oštrije mere Slovenije za smanjenje broja migranata

LJUBLJANA – Vlada Slovenije danas je prihvatila više restriktivnih mera, usmerenih na smanjivanje priliva izbeglica, proširila popis sigurnih zemalja iz kojih neće propuštati migrante i tražioce azila, a odlučila je i da će ubuduće granicu s Hrvatskom štititi uz pomoć vojske.

Time se, kako je na konferenciji za novinare rekla ministarka unutarašnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar, Slovenija usklađuje s merama susedne Austrije, a Ljubljana uz to očekuje da će se u „filtraciji izbeglica“ i smanjivanju njihovog broja na slovenačkoj granici, ubuduće više angažovati i Hrvatska, prenela je Hina.

Austrijska vlada danas je objavila da će maksimalni broj migranata koje će ubuduće primati dnevno biti 3.300. Uz to, ona će ubuduće dnevno primati najviše 80 molbi za azil u Austriji, a uvela je stroge kriterijume za ulazak izbeglica u svoju državu.

Slovenija će ubuduće intenzivirati kontrolu svoje šengenske granice prema Hrvatskoj i dozvoljavati ulaz samo onim osobama koje ispunjavaju formalne uslove za ulazak u Sloveniju, rekla je Gjerkeš Žnidar, navodeći da je cilj takvog postupka postupno smanjenje broja dolazaka migranata i izbeglica.

„Policija će odbiti uzeti u postupak sve one koji ne ispunjavaju uslove za ulazak i koji ne zatraže azil u Sloveniji“, kazala je slovenačka ministarka.

Slovenačka vlada je odlučila i da se u zaštiti granice od ilegalnih ulazaka migranata angažuje vojska, o čemu će početkom sledeće nedelje glasati parlament.

„Vojnici će u kontrolisanju granice sarađivati sa policijom, prema planu koji će napraviti vojni i policijski vrh“, navela je ona.

Slovenačka vlada dala je saglasnost i za proširivanje spiska država sa statusom sigurnih zemalja, pa će državljani Alžira, Albanije, Tunisa, Turske, Maroka, Bangladeša, Egipta i zemalja zapadnog Balkana imati manje mogućnosti da dobiju azil u Evropi nego dosad.

„Put u Evropsku uniju treba omogućiti samo onima koji imaju pravo na međunarodnu zaštitu, a Slovenija će izbeglice primati u broju koji određuju kvote koje je uvela Austrija“, kazala je ministarka.

Kada je reč o readmisiji i tretmanu migranata koje Austrija odbije da primi i vrati ih u Sloveniju, Gjerkeš Žnidar je izrazila očekivanje da će ih Hrvatska i dalje primati od slovenačke policije.

„Potrebna je saradnja svih država, a ne samo Hrvatske. Potrebno je smanjiti i usporiti migracijski tok“, kazala je ministarka, koja je ocenila da Hrvatska tu mora preuzeti veću ulogu kako šengenski režim bez graničnih kontrola ne bi bio ugrožen.

„Hrvatska je jedna od članica EU koja ima spoljnu granicu Evropske unije i trebala bi da prestane s politikom koja migrantima dozvoljava brz ulazak u Hrvatsku“, kazala je slovenačka ministarka, navodeći da očekuje veći angažman Hrvatske u zaštiti šengenskog prostora prema Sloveniji.

Foto Tanjug/D. Nikolić, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh