Gradovi

Osuđena na robiju zbog „opscenog pokreta rukom“ ka Erdoganu

ANKARA – Turski sud osudio je danas jednu ženu na skoro godinu dana zatvora zbog toga što je napravila „opsceni pokret rukom“ u pravcu predsednika Redžepa Tajipa Erdogana na antivladinom protestu 2014. godine, javili su turski mediji.

Filiz Akindži osuđena je zbog toga što je načinila uvredljiv pokret rukom ka Erdoganu, koji je tada bio premijer, u trenutku kada je autobus u kojem se nalazio prolazio pored nje na putu ka mestu mitinga uoči lokalnih izbora u zapadnom gradu Izmiru u martu 2014, prenosi AFP.

„Nisam kriva. Nisam počinila nikakav zločin“, rekla je ona danas u sudu, briznuvši u plač kada joj je presuda pročitana.

Na šestom ročištu, sud u Izmiru izrekao je kaznu za Akindži, ekonomisti i majci dvoje dece, u trajanju od 11 meseci i 20 dana zatvora, navodi agencija Dogan.

Sud je Akindži prvobitno osudio na šest meseci zatvora, ali je u međuvremenu udvostručio kaznu zato što je „žrtva“ bila državni zvaničnik, a kazna joj je na kraju smanjena za 10 dana zbog „primernog ponašanja“ tokom suđenja.

Takođe joj je naloženo da plati 1.800 turskih lira, odnosno 540 evra, na ime pravnih troškova Erdoganovom advokatu.

Francuska agencija primećuje da sudije ovoga puta nisu suspendovale presudu kao što je to u prošlosti činjeno u većini slučajeva protiv osumnjičenih koji se suočavaju sa sudskim procesima zbog optužbi za vređanje Erdogana ili drugih visokih zvaničnika.

Poslednjih meseci je porasla zabrinutost za slobodu izražavanja u Turskoj, naročito zbog povećanja broja Turaka koji se privode pravdi na osnovu optužbi za upućivanje uvreda Erdoganu, koga protivnici optužuju za sve veći autoritarizam, zaključuje Frans pres.

AP Photo/Lefteris Pitarakis, Pool

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh