• Istočna Srbija

  OSVETLJENO ŠETALIŠTE U VLASOTINCU

   

   

  Prostor između dva mosta i deo šetališta od brane prema nekadašnjoj fabrici “Besko” u Vlasotincu dobio je novu rasvetu, u okviru projekta javno – privatnog partnerstva za postavljanje LED rasvete.

  Pomoćnik predsednika opštine Predrag Mitković kaže da je između dva mosta postavljeno 10 stubova, a od brane naviše još 36.

  -Ova je staza napravljena pre desetak godina, ali nikada nije bila adekvatno osvetljena, a koristi je veliki broj Vlasotinčana.

  Zato smo uložili million dinara u instalacije, a svetiljke su deo programa postavljanja LED rasvete od prošle godine kada je predviđeno da se na celoj teritoriji opštine ugradi 3800 sijalica, u koje su uračunate i ove pored Vlasine – kaže Mitković.

  Time je prostor pored reke dobio drugačiji izgled u večernjim satima, a predsednik opštine Zoran Tododrović dodaje da je za ceo kompleks sportsko – rekreacionog centra urađen urbanistički projekat sa svim sadržajima.

  -Naš je zadatak da u narednom periodu napravimo pojedinačne projekte u pet faza i da pokušamo da ih realizujemo, praveći savremeni kompleks za sportiste i rekreativce – zaključuje prvi čovek vlasotinačke opštine.

  APEL RODITELJIMA DA POŠTUJU OZNAKE

  Dečje igralište , za koje je mobilijar i opremu opštini Vlasotince donirala kompanija Biersdorf, nakon pobede u glasanju za Nivea igrališta, biće izgrađeno za dva meseca, najavio je pomoćnik predsednika opštine Vlasotince Vladimir Kocić.

  -Vrednost te donacije je  tri i po  miliona dinara, a oko tri miliona uložiće opština Vlasotince čija je obaveza da uradi  pripremne građevinske radove, postavi osvetljenje i  video nadzor na igralištu – kaže Kocić

  Što se tiče igrališta Vlasina 1, koje je nedavno izgrađeno  između dva mosta, Kocić apeluje na sve građane da decu još uvek ne dovode na igralište koje nije u potpunosti u funkciji, pogotovo što na to ukazuju i oznake na njemu.

  -Nakon prvog pregleda igrališta ustanovljeno je da ispod jednog mobilijara treba dodati još jedan sloj gumene podloge radi veće bezbednosti. Takođe, na osnovu novog Pravilnika o dečjim igralištima potrebno je da se dve sprave dopune dodatnim letvicama da ne bi došlo do zaglavljivanja. Sled i montaža video nadzora, a za  određene prepravke i sugestije “Jugoinspekta” iz Novog Sada opština je već počela sa prikupljanjem ponuda kako bi otklonila nedostatke – objašnjava Kocić.

  Nepoznati počinioci polomili su i  deo ograde na igralištu, koja je sanirana. Iako na terenu stoji oznaka da igralište još uvek nije u funkciji, roditelji svakodnevno dovode decu da ovde provedu deo slobodnog vremena.

  TOPLOTNO RASHLADNA STANICA, LOKALI I TROTOARI U SRC VLASINA

  Na objektu sportske hale u Vlasotincu zastakljeni su lokali i urađeni trotoari pored njih, a sredstva u iznosu od četiri miliona dinaraje obezbedilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

  – Prvu fazu radova završili smo u novembru prošle godine, a drugu u aprilu ove, zbog zime. Ostalo je nešto malo “kozmetičkih “ radova i lokali će biti spremni za izdavanje.  Međutim, nije nam bilo primarno to da lokale iznajmljujemo. Najveći razlog bio je da se spreči gubitak toplotne energije iz objekta jer se rade grejanje i klimatizacija. Drugi važan razlog je bezbednosni jer kroz te lokale prolaze instalacije vode, kanalizacije i električne energije. I treći razlog je estetski jer objekat tek sada dobija arhitekstonski  izgled kakav je planiran, a reč je o jednom od najvećih i najlepših objekata u Vlasotincu – rekao je direktor SRC Vlasina Dejan Čikić.

  U toku su i veoma važni radovi na instalaciji toplotno – rashladne stanice jer je ovaj objekat od nastanka bez grejanja i klimatizacije, što ga čini nefukcionalnim nekoliko meseci godišnje.

  – Hala je uslovno završena 2008.godine, iako ima postavljene radijatore, grejanje nikada nije uvedeno. Opština je izdvojila novac iz budžeta, oko 12 miliona dinara, za klimatizaciju i grejanje. Ovde se energija vode koristi za zagrevanje i hlađenje sportskog objekta – rekao je predsednik opštine Zoran Todorović.

  Na pitanje može li temperature vode da greje ovakav objekat, Todorović je odgovorio:

  -Temperature vode je 12 do14C, koristi se radni fluid Freon 410 čija je radna temperature -2C, to  znači da Freon uzima energiju od vode, greje se, isparava na toj temperature, kompresori sabijaju gas do temperature do 75 stepeni, a onda se izmenjivačima ta energija prenosi na vazduh ili na vodu za grejanje ili klimatizaciju. Vode ima na 7m, ali bušiće se još na 5m dubine kako bi se stvorili dovoljni kapaciteti za rad. Ovde su bili bunari za stari vodovod tako da ima dovoljne količine vode – pojasnio je predsednik vlasotinačke opštine.

  Radovi treba da budu završeni za dva meseca. Objekat sportskog centra je, inače otvoren do ponoći svakog dana jer ovaj prostor od 17 d o24h koristi 120 sportista iz 14 klubova, kao i brojni rekreativci. Vikendom, kad su utakmice, dolazi i mnogo veći broj posetilaca. Najgledaniji su rukometaši, košarkaši i odbojkašice. U nedavno napravljenoj sali mladi gimnastičari vežbaju u tri termina, aktivni su šahisti, a tu su i fitness, ples  i teretana. Obezbeđivanjem grejanja i klimatizacije ovo najmasovnije mesto za okupljanje mladih u Vlasotincu biće u potpunosti iskorišćeno.

  LJ.K.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com