Gradovi

Otac evrozone poručio Britaniji: Volimo vas, ne idite iz EU!

BRISEL – Bivši francuski predsednik i jedan od osnivača Evropske unije Valeri Žiskar Desten poručio je danas Britaniji, koja se sprema za održavanje referenduma o ostanku u Evropskoj uniji: „Volimo vas. Ne napuštajte nas sad.“

Žiskar, osnivač Evropskog monetarnog sistema koji je bio preteča evrozone, rekao je u intervjuu Rojtersu da, uprkos tome što je Britanija sa Evropom uvek bila pomalo na distanci, vredi truda da se ta zemlja zadrži u Evropskoj uniji.

„Iskreno se nadam da će ostati“, rekao je Žiskar, koji je 2. februara proslavio 90. rođendan.

Žiskar je na mesto predsednika Francuske došao godinu dana nakon što se Britanija 1973. priključila Evropskoj ekonomskoj zajednici, a, uprkos tome što je izgradio bliske odnose sa tadašnjom Zapadnom Nemačkom, uvek je bio anglofil.

„Britanija ima dugu i sjajnu istoriju, staru i autentičnu demokratsku tradiciju i stručnost na polju međunarodne trgovine“, istakao je Žiskar.

Evropa je bila savršeno sposobna da prihvati članicu koja je želela da učestvuje u velikom jedinstvenom tržištu, ali nije htela da se priključi evrozoni niti da bude uvučena u čvršću političku uniju sa silama evropskog kontinenta, istakao je francuski državnik.

Iako je zašao u desetu deceniju života, Žiskar je i dalje politički aktivan i radi na obnovi evropske integracije, za koju priznaje da je posustala.

On planira da početkom marta održi govor na britanskom univerzitetu Oksford, u kojem će Britance podsetiti na prednosti članstva u EU.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh