Novosti online

Отац Маје Адровац насрнуо на фоторепортера

Иван Адровац није преговарао са истражним органима
Чињеница да је ДНК узорак из Швајцарске, за који се касније испоставило да припада Адровчевој, подударан са материјалом изолованим са чаура, занимљива је и због тога што је баш у овој земљи недавно ухапшен супруг оптужене Иван Адровац. Он није преговарао са српским истражним органима, потврђено је за „Политику” из више извора.

– Било какве информације да је Адровац покушао да ступи у контакт са правосудним органима или да се „нагоди” у корист супруге, нама нису познате – речено је за наш лист у Вишем тужилаштву.

Ни адвокат оптужене Далибор Катанчевић нема информације о преговорима Ивана Адровца са српским истражним органима.

– Сем онога што сам прочитао у новинама, ништа ми друго није познато – рекао је Катанчевић.

А. С. – М. Д.

Суђење Маји Адровац због помагања у покушају убиства Милана Бека 14. новембра 2014. године, обележио је инцидент пред сам почетак претреса, када је њен отац насрнуо на фоторепортера листа „Курир”. Уз питање „како смеш да сликаш” он га је ухватио за браду, на шта је судска стража одмах реаговала и обојицу одвела да дају изјаве.

Неколико минута након тога главни претрес је почео и судија је констатовала и да у судници није присутан оштећени Милан Беко. Повратница се, како је рекла, вратила са ознаком „позив остављен у поштанском сандучету”. Шеф Бековог кабинета је, како је објаснила, обавестио суд да због раније планираног пута бизнисмен неће приступити претресу. И овога пута суд је одбио предлог одбране да се Маја Адровац пусти из притвора у коме се налази већ девет месеци. Следећи главни претрес заказан је за 18. април, када се очекује да се пред судом, поред Милана Бека, појаве вештак медицинске струке Бранимир Александрић, и вештак балистичар Милан Куњадић.

Судски вештак Душан Кецкаревић, образлажући налаз и мишљење Центра за хумано-молекуларну генетику Биолошког факултета, сведочио је о томе да ли је оптужена била у директном контакту са чаурама метака који су испаљени на Бека.

– Ако говоримо о секундарном преносу, он је теоретски могућ. Не могу да тврдим да ли је она била у контакту са чаурама. Имајући у виду присуство материјала на четири чауре, мислим да се случајност смањује у великом степену. Мишљења сам да је оптужена остварила контакт са материјалом, било директно, или је била у близини па се „капљичастим контактом”, преко пљувачке, ДНК пренео – рекао је Кецкаревић.

Одговарајући на питања бранилаца Адровчеве, вештак је казао и да је утврђена подударност ДНК материјала са чауре и оног добијеног од Интерпола, за који је касније потврђено да припада Маји Адровац.

– Наш изоловани профил са чаура са лица места прослеђен је Интерполу. Након одређеног времена дошла је до нас информација да се тај материјал подудара са ДНК профилом који је из Швајцарске. Сада знамо да је то био ДНК Маје Адровац – навео је Кецкаревић, додајући и да су, на захтев полиције, девет месеци рађене анализе и других ДНК профила, и да је међу њима био и тај који се поклопио са материјалом са чаура испаљених на Бека.

На овакав одговор вештака реаговао је бранилац оптужене Далибор Катанчевић, констатујући да је доказано оно на чему одбрана од самог почетка инсистира – да је ДНК Маје Адровац полиција поседовала и пре хапшења, и да је он злоупотребљен. Стручни саветник одбране Оливер Стојковић такође је постављао питања вештаку и најавио да ће примедбе на налаз и мишљење у писаном облику доставити суду.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh