Gradovi

„Otadžbina“ i „Dobra žena“ uskoro u bioskopima

BEOGRAD – Filmovi „Otadžbina“ Olega Novkovića i „Dobra žena“ Mirjane Karanović, nagrađeni na nedavno završenom Festu, stižu uskoro u bioskope u distribuciji nove kuće „Fame Solutions“.

Direktor distributerske kuće „Fame Solutions“ Marko Čkonjević najavio je da će „Otadžbina“ biti na repertoaru domaćih bioskopa od 10. marta, dok za „Dobru ženu“ traže „dobar datum u aprilu“.

„Kao distributerska kuća koja će imati fokus na što uspešniji plasman domaćeg filma, presrećan sam što su ova dva velika autora i njihovi producenti izabrali baš nas za svog partnera u distribuciji. Nagrade na Festu su zadatak da se pobrinemo da publika prepozna ono što su videli žiri i kritika na ovom festivalu“, naglasio je Čkonjević.

U nacionalnoj takmičarskoj selekciji „Srpski film“ 44. Festa Milena Marković je osvojila nagradu za najbolji scenario za film „Otadžbina“, za, kako je ocenio žiri, „osoben scenaristički izraz koji svojom poetskom snagom prevazilazi banalnu stvarnost i stvara novi svet izrazite tragike i snažne i surove lepote“.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeljena je Mirjani Karanović za ulogu u filmu „Dobra žena“, koji je takođe režirala.

Karanović je nagrađena „za raskošan dijapazon glumačkih sredstava kojim gradi kompleksan i emotivan lik koji svojom snagom i pojavom nosi čitav film“.

Osim glavnih nagrada, filmovima „Dobra žena“ i „Otadžbina“ pripale su i sporedna festivalska priznanja.

Novkoviću pripala je nagrada srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film, dok je novouspostavljenu nagradu Politike, „Milutin Čolić“ dobila Karanović za film „Dobra žena“ uz obrazloženje da „preuzimanje tuđe krivice na sebe jeste jedna od najvećih tema u stvaralaštvu“.

„Za film sa dušom, emotivno zrelog filmskog jezika i snažnog glumačkog ansambla, zbog hrabrog, dubokog prepoznavanja ljudskih odnosa, isključivosti i slabosti čoveka u nepovoljnim okolnosima što za posledicu ima naizgled miran život čiju višeslojnu stravu žive sve generacije“, konstatovao je žiri nagrade „Milutin Čolić“.

Foto Tanjug/ N.Jovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh