Gradovi

„Otadžbina“ Olega Novkovića u bioskopima

BEOGRAD – Nakon domaće premijere na Festu i izložbe „Pravljenje Otadžbine“, film „Otadžbina“ Olega Novkovića je na repertoaru bioskopa, saopštio je danas distributer „Fame Solutions“.

Film za koji je scenario pisala Milena Marković imao je domaću premijeru u nacionalnoj takmičarskoj selekciji na nedavno završenom Festu, gde je i nagrađen „za osoben scenaristički izraz koji svojom poetskom snagom prevazilazi banalnu stvarnost i stvara novi svet izrazite tragike i snažne i surove lepote“. Filmu je pripala i nagrada srpskog ogranka FIPRESCI za najbolji film.

Povodom početka bioskopske distiribucije u Kulturnom centru Beograda, postavljena je izložba fotografija „Pravljenje Otadžbine“, mlade autorke Vesne Ćurčić čije fotografije pružaju uvid u to kako je za vreme snimanja funkcionisala jedna izuzetna i posvećena grupa ljudi okupljenih oko ovog ostvarenja.

Izložba će biti otvorena do kraja marta.

„Otadžbina“ je drugi deo trilogije reditelja Novkovića i scenaristkinje Marković, započete filmom „Beli Beli Svet“.

Film se bavi životima izbeglih i neprihvaćenih, ali i posledicama nemilosrdnog rata 90-tih godina na ovim prostorima.

Po rečima reditelja Novkovića „film ispituje mogućnost iskupljenja i ponovnog života posle apokalipse i zločina“.

„Danas vidimo kolone izbeglica koje lutaju našim kontinentom u potrazi za novom otadžbinom. Nažalost, često ono što se dešava u svetu, prvo se dešavalo ovde, na ovim prostorima. Gde je otadžbina i da li ideja otadžbine nestaje u novom nadnacionalnom globalnom svetu migracija, ili se, naprotov, pretvara u novi mit o otadžbini, pripadanju, povratku i strahu od „pridošlica“ – pitanje je koje će odrediti sudbinu današnje Evrope, pa i sveta“, kaže Novković.

Film „Otadžbina“ snimljen je uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Republike Srbije, nemačkog filmskog fonda MDM i švedske nacionalne televizije SVT/Sveriges Television.

U velikom glumačkom ansamblu, predvođenih Nadom Šargin i Vukom Kostićem, suAnita Mančić, Milica Mihajlović, Nebojša Glogovac, Marta Bjelica, Bojan Žirović, Marko Janketić, Radoslav Rale Milenković, Nikola Surbanović, Anđelika Simić.

Foto Tanjug/ N.Jovanović, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh