Gradovi

Otišla je glumica veka – velika Mira Stupica

BEOGRAD – Glumica Mira Stupica, koju su kolege prozvale najvećom srpskom glumicom prošlog veka, nezamenljivim uzorom kolegama i neprikosnovenim autoritetom srpske glumačke scene, jednom od najvećih heroina jugoslovenskog glumišta, preminula je noćas u Beogradu u 93. godini.

„Mi smo svi opčinjeni njome i toliko je volimo da na neki način ne pristajemo na njen odlazak. I ja takođe mislim da Mira nije umrla, ona je rođena da živi večno“, rekao je Tanjugu glumac Mihailo Janketić.

„Mira je bila izuzetno dobar i veliki čovek i nije moglo drukčije biti – nego izuzetna i velika glumica“, dodao je Janketić.

Glumac Dragan Mićanović smatra da je odlazak Mire Stupice veliki gubitak za profesiju.

„Napustila nas je jedna od najvećin glumačkih legendi“, dodao je on.

„Koliko je samo mene naučila i koliko mi je dala, to ne staje u reči, večno sam joj zahvalan“, rekao je Tanjugu reditelj Jagoš Marković i dodao da je bila sreća gledati je na sceni, raditi i prijateljevati sa njom.

„To je zaista bila sreća i svaki pridev mi se sada čini potrošen za nju i njen odlazak“, rekao je Marković.

On ističe da je Mira Stupica bila veličanstvena kao glumica, ali i kao čovek, darovita, plemenita, moćna, duhovita, mudra, požrtvovana, ponosna…

„Znala je o životu i o pozorištu sve što se može znati. Ona ide pravo u legendu, zadužila nas je neizmerno. Sa pravom je proglašena glumicom veka i nosila je tu titulu kraljevski, kao što je sve radila“, rekao je Marković.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević izjavio je da je Stupica „svojim bravuroznim ulogama, koje su je učinile voljenom i obožavanom kod publike i izuzetno poštovanom kod kritike, ostavila neizbrisiv trag u istoriji pozorišne i filmske umetnosti“.

On je istakao da se „neprevaziđenim umetničkim darom, retko viđenom harizmom i urođenom prefinjenošću, Mira Stupica svrstala u red istaknutih ličnosti srpske kulture“.

„Ako bi se tražila nit koja povezuje sve generacije glumaca i pozorišnih stvaralaca, ako postoji ličnost koja je bila nezamenljivi uzor kolegama i neprikosnoveni autoritet srpske glumačke scene, onda je to Mira Stupica“, naglasio je ministar Vukosavljević.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali u telegramu saučešća je napisao da je Mira Stupica bila prva velika srpska glumica i jedna od najvećih heroina jugoslovenskog glumišta.

„Svojevremeno je obogatila svojom pojavom, šarmom i raskošnim talentom beogradsku pozorišnu scenu, ali i jugoslovensku kinematografiju. Beograd će čuvati uspomenu na njene velike uloge, kojima je pisana istorija srpske glume“, naglasio je Mali.

Dramaturg Šiniša Kovačević je na društvenim mrežama napisao: „Umrla Velika Mira Stupica. Velika karijera, Velika glumica, Velik i nesrećan, nesrećan život. Probudi ih sve, kad tamo stigneš Velika gospođo“.

Spisateljica Isidora Bjelica oprostila se sledećim rečima: „Draga Miro, svaka reč, svaki savet koji si mi dala, vredniji su nego hiljade knjiga koje sam procitala. R.I.P. za istinsku divu i damu“

I muzičar Vlado Georgiev iskazao je poštovanje prema Stupici, nazvavši je na Tviteru „predivnom i vanvremenskom“.

Mira Stupica je bila članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta od osnivanja, kao i zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta i beogradskog Narodnog pozorišta, a ostavila je trag i ulogama u Ateljeu 212, Beogradskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru, kao i Crnogorskom narodnom pozorištu.

Neke od njenih najznačajnijih uloga su Petrunjela u Držićevom „Dundu Maroju“, Lucijeta u „Ribarskim svađama“ i naslovna uloga u „Mirandolini“ Goldonija, Grušenjka u predstavi „Braća Karamazovi“ i Nastasja Filipovna u „Idiotu“ Dostojevskog.

Na filmu i televiziji odigrala je desetine uloga, dobitnica je svih najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih nagrada – od Dobričinog prstena, preko tri Zlatna lovor vijenca sarajevskog Meša, dve Sterijine nagrade, Zlatne arene, do nagrade „Pavle Vujisić“ za životno delo.

Više puta je ponavljala da je vrhunac glumačkog dara ostvarila upravo u režijama Bojana Stupice, tokom dve decenije zajedničkog života na sceni i van nje.

Svoja životna iskustva, koja su bila satkana od profesionalnih uspeha, tri braka, sa Mavidom Popovićem, Bojanom Stupicom i Cvijetinom Mijatovićem, ali velikih gubitaka, predstavila je u knjizi „Šaka soli“.

Njoj u čast priređena je izložba „Mira Stupica – glumica veka“ u Muzeju Narodnog pozorišta 2013. godine.

U javnosti se poslednji put pojavila u aprilu prošle godine na Dan Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Preminula je dva dana posle svog 93. rođendana.

Kremacija na Novom groblju biće 23. avgusta u 13 sati, a komemoracija u Jugoslovenskom dramskom početkom septembra.

Foto twitter.com/@AngelMoonSand

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh