Novosti online

Открића која су променила представу о човечанству

Археологија нам помаже да реконструишемо историју човечанства истраживањем материјалних сведочанстава о прошлости. Понекад нам појединачни налази омогућавају да препознамо нове, раније потпуно непознате историјске чињенице, а понекад и да променимо дубоко укорењене ставове. Ево неких од таквих открића:

Камени кавези

Већ одавно научнике збуњује чињеница да је у пустињама Блиског истока изграђено тако много камених зидова. Неки од њих стари су више од 5.000 година. Све донедавно, њихова сврха није била најјаснија, а истраживачи су их назвали „пустињске прозрачне змије”, објавио је руски портал „Правда”.

Тек недавно, стручњаци су утврдили да су камене зграде увек грађене искључиво дуж путева миграције животиња. Тако је настала претпоставка да те камене зграде нису биле ништа друго до кавези за стоку коју су слали на клање.

Рак је постојао пре више хиљада година

Прилично дуго преовладавало је мишљење како древни људи нису оболевали од рака. Наводно, рак изазивају лоша еколошка ситуација, нездрава исхрана, стрес, зрачења и узрочници којих у древна времена није било.

Међутим, то је, по свему судећи, мит. Недавно је на територији Судана пронађен ковчег са остацима мушкарца старости од 25 до 35 година, који је живео пре око 3.000 година. На његовом скелету научници су открили огромна оштећења узрокована метастазама које су се прошириле по целом телу.

По мишљењу научника, ово откриће је од огромног значаја јер омогућава да пратимо еволуцију онколошких болести и створимо представу о присуству канцерогена у древном свету.

У средњем веку људи су јели малине и користили тоалет папир

Фото Д. Јевремовић

У близини града Оденсе на старим дрвеним бурадима дански научници су наишли на делимично окамењени људски измет. До тог открића научницима је било познато да су се такви резервоари користили за превоз лакокварљивих производа, али у овом случају они су, очигледно, коришћени као – древни тоалет. Узгред, из буради је допирао и одговарајући „мирис”…

Састав окамењеног измета омогућио је научницима да утврде какву су храну најчешће користили мештани овог краја у средњем веку. Испоставило се да је најпопуларнија намирница била – малина.

Осим тога, већ у то време људи су користили неку врсту тоалет папира. Наравно, био је другачији од оног који се данас користи – био је у облику комада коже, маховине и других меких материјала.

Американци нису били мигранти из Сибира

Фото Ројтерс

У подземној мексичкој пећини пронађен је скелет девојке којој су палеонтолози дали име Наја. То су до данашњих дана најстарији људски остаци откривени на простору америчког континента – стари 13.000 година.

Традиционално се сматрало да су се племена аутохтоних становника Америке (тј. амерички Индијанци) доселила из Сибира. Међутим, иако је структура Најине лобање идентична структури лобање палеоамериканаца, ДНК зуба пре одговара савременим Индијанцима, што доказује да су мигранти из Сибира и „нови” Индијанци две потпуно различите популације, које од самог почетка постоје независно једне од друге.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh