Gradovi

Otkriven spomenik Baba Višnji, majci Miloša Obrenovića

ČAČAK – Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković otkrila je danas u centru Gornje Trepče kod Čačka, spomen obeležje Baba Višnji, majci kneza Miloša Obrenovića.

„Višnja je rođena u ovim krajevima, neki kažu Gornjoj, a neki Donjoj Trepči, i važila je za ženu koja vredi da bude upamćena u istoriji Srbije. To je žena koja je rodila knjaževe Miloša, Jovana i Jakova i uspostavili dinastiju Obrenović“, rekla je Gojković.

Gojković je podsetila da se danas slavi Sretenje, dan kada je Srbija dobila prvi moderan evropski Ustav, Ustav kakav u to vreme nisu imale mnoge evropske države.

Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić kaže da je ovo veliki dan za Gornju Trepču i grad Čačak i da je ovo dokaz da nismo zaboravili sve one koji su dali veliki doprinos za slobodu Srbije, da nismo zaboravili pretke koji su dali svoje živote.

„Ko ne poštuje svoju istoriju, tradiciju i veru, ne može imati ni svetlu budućnost“, rekao je Ilić.

Na spomen obeležju piše: „Majci Višnji iz Trepče. Rodonačelnici Dinastije Obrenović 1815. osnivačima novovekovne Srbije počev sa Milošem Obrenovićem, kao i majkama srbskih Rodoljuba iz minulih vremena“.

Baba Višnja je umrla 1817. godine, pred sam kraj Drugog srpskog ustanka. Sahranjena je u dvorištu manastira Vraćevšnica u blizini Gornjeg Milanovca.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh