Gradovi

Otkrivena deveta planeta u Sunčevom sistemu?

VAŠINGTON – Dvojica astronoma sa Kalifonijskog instituta za tehnologiju tvrde da su otkrili novu planetu unutar Sunčanog sistema koju su privremeno nazvali „Deveta planeta“ (Planet Nine), piše Vošington post.

Reč je o zaleđenom gigantu, tri puta većem i deset puta težem od Zemlje koji se „krije“ na samom rubu Sunčevog sistema.

Astronomi Majkl Braun i Konstantin Batigin, čija je studija objavljena u časopisu „Astronomical Journal“, navode da još nisu direktno posmatrali ovu udaljenu planetu, ali da imaju dovoljno dokaza o njenom postojanju.

Da „Deveta planeta“ zaista postoji zaključili su na osnovu „kretanja nedavno otkrivenih patuljastih planeta i manjih svemirskih objekata van Sunčevog sistema“, piše Vošington post.

„Ta mala svemirska tela imaju orbite na koje po svemu sudeći utiče gravitacija skrivene planete“, navodi se u studiji dvojice astronoma koji veruju da je nekada davno planeta odgurnuta duboko u svemir pod dejstvom gravitacionih sila Jupitera i Saturna.

Astronomi smatraju da je gotovo nemoguće direktno posmatrati ovu planetu koja je 20 puta udaljenija od Neptuna i deset hiljada puta manje svetla od Plutona.

„Od antičkog doba do danas, čovek je otkrio svega dve planete, a ovo bi bila treća“, kazao je Braun, navodeći da veliki delovi našeg Sunčevog sistema još uvek nisu istraženi.

http://www.freeimages.com/photo/the-planets-continued-2-1155704

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh