Novosti online

Otkriveno – kako je BIA našla Karadžića

radovan karadžić - dr dabićFoto: screenshot/youtube

Sudsko veće Haškog tribunal 24. marta izreći će presudu Radovanu Karadžiću, koji je uhapšen kao nadrilekar Dragan Dabić.

Britanski novinar i spoljno-politički urednik Gardijana Džulijan Bordžer u svojoj knjizi “Suđenje kasapinima”, donosi najnovije i neobjavljene detalje hvatanja jednog od najtraženijih begunaca – Dragana Davida Dabića.

Bordžer, kako navodi „Alo“ piše da se potraga za Ratkom Mladićem intenzivirala kada je na čelo Srbije 2004. godine došao Boris Tadić.

Ne jednom sastanku u njegovom kabinetu, na kojem je bila i tadašnja crnogorska tužiteljka Vesna Medenica, Miodrag Rakić, šef kabineta Borisa Tadića i – kao šef Biroa za koordinaciju rada službi sigurnosti – član akcijskog tima za pronalaženje i hapšenje Mladića, doturio je Vladimiru Vukčeviću, tužitelju za ratne zločine, papirić na kojem je pisalo: ”Locirali smo R. K.”

Kako ovaj dobitnik Pulicerove nagrade tvrdi, Vukčević i jedan od njegovih bliskih saradnika, pogledali su se i zbunjeni, a na papirić napisali: ”Jeste li mislili na R. M?”, jer su pretpostavljali da je reč o Mladiću.

Međutim, lociran je bio Radovan Karadžić. Bila je to 2008. godina, a na čelu Vlade Srbije bio je Vojislav Koštunica. Agenti BIA imali su pouzdanu informaciju da se Radovan Karadžić krije u Beogradu pod imenom Dragan David Dabić.

Radovan Karadžić, alijas dr Dabić, koji je doživeo holivudsku fizičku transformaciju, radio je kao alternativni psihoterapeut i ordinirao na krajnje ekscentričan način, između ostalog, tražeći od pacijenata da piju mokraću.

Izvor: youtube

Da bi bili sigurni da je Dragan David Dabić zaista Radovan Karadžić, agent BIA (žena), lažno je došla zatražiti njegovu pomoć, i dok ju je na sebi svojstven, ekscentrični način, Dabić lečio masažom, uspela je krišom uzeti jednu od dlaka s njegove bujne brade.

Analizom DNK utvrđeno je da je dr Dabić, čovek bujne sede brade i još bujnije kose, zaista Radovan Karadžić.

Inspektori BIA, na čijem je čelu tada bio Saša Vukadinović (na čelo BIA došao je samo tri dana pre nego što je uhapšen Karadžić), ponovno su se suočili s opstrukcijom.

Pre nego što je akcija hapšenja trebalo da počne, dr Dragan Dabić (Radovan Karadžić) izašao je s torbom u ruci iz svoga stana i uputio se prema autobusnoj stanici.

Agenti BIA pustili su ga da sam uđe u autobus koji je vozio prema Zelenom vencu, a onda ga na pola puta presreli i zaustavili. Uhvatili su Karadžića, koji je nameravao s obližnjeg stajališta međugradskih autobusa da krene u Vojvodinu, put nekog od fruškogorskih manastira.

Kasnija rekonstrukcija otkrila je da je Karadžić saznao da će tog jutra biti uhapšen, pa je nameravao pobeći. Dok je bio u autobusu, na putu prema Zelenom vencu, zgrada u kojoj se skrivao i dalje je bila pod prismotrom, piše „Alo“.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh