• Politika

  „Otvaranje poglavlja 23 i 24 realno u junu“

  eu parlament.jpgFoto: Getty images/Thinkstock


  „Mi smo uradili veliki i dobar posao što je potvrdilo i 27 država članica na preporuku Evropske komisije. Ccekamo još zvanično mišljenje Hrvatske o akcionom planu 23 i 24, mada neformalno znamo šta su uslovi“, rekla je Miščević novinarima u Palati Srbija.

  Na pitanje da li Evropska komisija može da reaguje na neki način, Miščević je ukazala da otvaranje poglavlja više nije pitanje između Srbije i EK, već je za razgovor između država čalnica.

  „Čekamo još samo jednu državu da kaže – to jeste dovoljno za otvaranje poglavlja“, navela je Miščević i napomenula da ne možemo da govorimo o nekoj blokadi jer i dalje čekamo zvanično izjašnjenje Hrvatske.

  Upitana da li bi eventualno Savet ministara EU mogao da izvrši neki pritisak, ona je kazala da se razgovori o tim pitanjima vode na svim nivoima – i na tehničkim i na političkim.

  Miščević je na pitanje da li neko može da nas blokira tokom pregovora kazala da svaka država članica u svakom trenutku vodi računa o svojim sopstvenim interesima, posebno kada se nova država „približava klubu“.

  Šefica Pregovaračkog tima je istakla da je EK dala svoju ocenu za akcioni plan Srbije odnosno da je naša država u potpunosti odgovorila onome što je od nje traženo.

  Upitana da li bi moglo da dođe do razdvajanja otvaranja pregovaračkih poglavlja u smislu da se prvo otvori poglavlje 24, Miščević je istakla da razdvajanje poglavlja uopšte nije na dnevnom redu i ponovila da veruje da će poglavlja biti otvorena u junu.

  Pomoćnik ministra pravde Čedomir Backović smatra da će Hrvatska dati svoj pristanak za otvaranje poglavlja kada splasne politička dimenzija i sve se svede na nivo struke.

  „Evropska komisiaj je dala svoju ocenu, ali kada se politička pitanja slegnu i sve se svede na nivo struke, neće više biti otvorenih pitanja“, rekao je Backović, koji je zajedno sa Miščević učestvovao na Partnerskom forumu upravo povodom otvaranja poglavlja 23 i 24.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com