Novosti online

Отворен 38. Међународни сајам туризма

Међународни сајам туризма, 38. по реду, под слоганом „Где још нисте били?” отворен је данас на Београдском сајму, а ове године окупиће рекордан број учесника и изглагача.

Отварању присуствују премијер Србије Александар Вучић, потпредседник владе и министар туризма Расим Љајић, министар привредног развоја и технологије Словеније Здравко Почивалшек и градоначелник Београда Синиша Мали.

Програм отварања Сајма туризма почео је филмом о Дунаву, који ће бити у центру пажње промоције понуда Србије.

Словенија је земља партнер овогодишње манифестације, која ће трајати до 21. фебруара, а на сајму је бити 55 земаља учесница и 1.153 излагача.

Очекује се обарање и рекорда по броју посетилаца, јер је прошле године било њих око 70.000, а ове године се очекује бар 75.000.

На сајму ће своју туристичку понуду представити 110 локалних самоуправа и организатори очекују да буде прекретница кад је реч о даљем расту туристичког промета.

Министар трговине Расим Љајић рекао је раније да је сајам идеална прилика да се Србија представи у најбољем светлу, будући да је реч о једном од највећих сајмова у југоисточној Европи, док је у читавој Европи у првих седам по обиму, капацитетима и броју излагача.

И из Туристичке организације Србије очекују да ће овогодишња манифестација превазићи све досадашње рекорде будући да се очекује највећи број излагача, учцесницка и посетилаца до сада.

Србија ће представити Дунав, реке и језера, изузетне знаменитости које Србија има- кратке одморе у градовима, планине, језера, бање, гастрономску понуду…

На сајму ће бити обележено и 160 година од рођења Николе Тесле „Теслиним кутком” на штанду ТОС-а, где ће посетиоци имати могућност да виде презентацију свих његових изума.

Поред Сајма туризма, од 18. до 21. фебруара биће одржани и 7. Сајам вина Beowin, 12. Међународни сајам опреме за хотелијерство и угоститељство Хореца, као и 12. Сајам сувенира „Посетите Србију”, на око 15.000 квадрата изложбеног простора, у халама 1, 1а, 2, 3 и 4 Београдског сајма. (Танјуг)

Вучић: Ове године уложићемо десет милиона евра у Дунав

Србија ће ове године уложити у Дунав десет милиона евра, како бисмо уредили комплетну инфраструктуру и уврстили га у оно што зовемо регионалним туризмом, најавио је данас премијер Александар Вучић отварајући Сајам туризма.

Он је као приоритете у овој години навео улагања у инфраструктуру бања, путну комуникацију и инфраструктуру у планинским центрима, посебно Старој планини, и уређење Београда, Новог Сада и Ниша, где ће се, како је рекао, уредити центар гарда и улепшати фасаде зграда, како би могли да буду најбоље „сити брејк” дестинације.

„У Дунав ћемо уложити десет милиона евра до краја године и почетком наредне, посебно у део од Апатина до Бешке и од Смедерева до Кладова”, рекао је Вучић додајући да смо у том смислу захвални пријатељима из Словеније, која је туристички високо развијена земља, и од које ћемо, како је навео, морати још много да учимо.

Ми смо, додао је, мала земља и можемо да привучемо оне туристе који након нас знају куда ће даље, због чега је важна сарадња са Словенијом – да учимо од њих, али и да радимо заједно.

Србија је, констатовао је, добра земља за Словенце, али и за све друге туристе, јер Србија је земља у којој су људи из целог света добродошли.

„Дочекани су увек као најбољи гости, ми не правимо разлику између истока и запада, никада нећете видети различито опхођење према гостима. А Београд је космополитски град, али су исто такви и Ниш и Нови Сад”, навео је премијер и позвао пријатеље из Словеније да више посећују туристичка места у Србији, приметиши да је претходне године и више људи из Србије посетило туристичка места у Словенији. (Танјуг)

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh