• BG

  OTVOREN 5. FESTIVAL ŠUMADIJSKIH VINA I RENOVIRANA DEGUSTACIONA SALA U KRALJEVSKOJ VINARIJI NA OPLENCU

  OTVOREN 5. FESTIVAL ŠUMADIJSKIH VINA I RENOVIRANA DEGUSTACIONA SALA U KRALJEVSKOJ VINARIJI NA OPLENCU

  U Kraljevskoj vinariji na Oplencu u subotu je otvoren 5. Festival Šumadijskih vina, a pored tradicionalne izložbe likovnih radova „Umetnost i vino“, mužičkog i edukativnog programa, održana je i degustacija vina u novoj degustacionoj sali Kraljevske vinarije.

  Potpuno opremljena Degustaciona sala predstavlja jedinstveni regionalni centar za prezentovanje ponude vina Šumadije a u svom sastavu ima i prodavnicu i izložbeni deo.

  Adaptacija višenamenske sale za organizovanje zajedničkih aktivnosti vinara šumadijskog vinskog regiona u Kraljevskoj vinariji predstavlja integralni deo projekta „IMPULS wine“, čiji je nosilac Regionalna Agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, a koji je finansijski podržala Švajcarska Vlada u okviru programa Podrška ruralnom i regionalnom razvoju u Srbiji.

  Festival je i ove godine posetio veliki broj predstavnika javnog, kulturnog i političkog života, ali i ljubitelja i poštovaoca vina iz cele zemlje i regiona.

  Na ceremoniji svečanog otvaranja prisutnima su se obratili Irina Slavković zamenica vođe PRRR projektnog  tima, predsednik Udruženja vinara Šumadije Veselin Despotović, direktor Agencije za regionalni ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović, a čast da svečano otvori Festival pripala je piscu Draganu Velikić.

  “Naš donator, Vlada Švajcarske, odvojila je 3,3 miliona eur kako bi podržala unapređenje koordinacije između resornog ministarstva, Razvojne agencije Srbije i Regionalnih agencija i pilotiranje novih modela saradnje partnera iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

  Pored Degustacione sale Kraljevske vinarije finansijski je podržana i nabavka laboratorije za proizvodnju vina, uspostavljanje vinskog i rakija centra u Kragujevcu, otvaranje prodavnice vina i rakije u Beogradu, donirana je oprema proizvođačima vina i rakije a posebno je podržano unapređenje ekonomskog i socijalnog položaja žena u selima kroz obuke, opremu, preporuke kako da se dalje unapredi proizvodnja hrane i smeštajni kapaciteti.

  Zadovoljstvo mi je da ovom prilikom mogu da najavim i da će se naša saradnja nastaviti i u narednim godinama kroz drugu fazu projekta, sa postojećim i novim partnerima i nekim novim aktivnostima koje imaju za cilj dalje unapređenje regionalnog razvoja. Druga faza projekta traje do 2022. godine a visina donacije je 2,9 miliona evra.”- istakla je Irina Slavković zamenica vođe PRRR projektnog  tima.

  Dragan Velikić je svečano otvorio Festival rečima: ”Malo je toga što Srbija može da ponudi svetu, ali jedno od toga su sigurno srpska vina.”

  Od 23. juna će posetiocima Šumadije i ljubiteljima vina biti na raspolaganju kompletna ponuda šumadijskih vina na jednom mestu, u prostoru od izuzetnog istorijskog značaja za vinarstvo u Srbiji i Šumadiji – Kraljevskoj vinariji na Oplencu.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com