Gradovi

Otvoren Etno sajam hrane i pića

BEOGRAD – Na Beogradskom sajmu danas je otvoren 11. Međunarodni etno – sajam hrane i pića, na kome će se predstaviti oko 400 učesnika sa više od 2.000 prehrambenih proizvoda karakterističnih za uža geografska područja, najčešće ručne izrade i od organski gajenih sirovina.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Željko Radošević je istakao da sajam otvara mogućnost malim proizvođačima da pronađu svoje mesto i dobiju priliku da se pojave i na inostranom tržištu, a navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

On je zaključio da će to ministarstvo uvek podržati manifestacije ovog tipa koje promovišu srpsku poljoprivredu i selo i zahvalio se Beogradskom sajmu i Gradu Beogradu na dobroj saradnji.

Zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je istakao da je sajam, koji traje do 26. novembra, poseban jer predstavlja veliki izlog Srbije.

“Sajam je izlog svega onoga što je dobro, lepo, obojeno i mirisno. Manifestacija predstavlja bogatstvo našeg naroda, koje treba da negujemo, unapređujemo i prenosimo na buduće generacije“, rekao je Mladenović.

On je dodao da je potrebno da se manifestacija dalje unapređuje, da se pomaže malim i velikim poljoprivrednim gazdinstvima, kako bi unapredili svoju proizvodnju i kako bi ih u budućnosti na sajmu bilo duplo više.

Generalni menadžer Privredne komore Srbije Milan Vranić rekao je da sve više učesnika na Etno sajmu hrane i pića, iz godine u godinu, najbolje svedoči o povećanju broja proizvoda sa zaštićenim geografskim poreklom u Srbiji i unapređenju svesti o značaju očuvanja tradicije i kulturnog identiteta.

Kako je navedeno u saopštenju, Vranić je istakao da je Privredna komora Srbije ove godine organizovala nastup 25 poljoprivrednih proizvođača iz čitave zemlje, sa ciljem da doprinese afirmaciji tradicionalnih proizvoda kao izuzetnog tržišnog i izvoznog artikla i važnog elementa turističke ponude naše zemlje.

Od stotinak učesnika, koliko je okupio prvi sajam Etno hrane i pića pre jedne decenije, danas je to značajan događaj koji ove godine okuplja više od 400 izlagača iz zemalja u okruženju, rekao je Vranić.

On je istakao da proizvođači tradicionalnih poljoprivrednih proizvoda na Sajmu imaju mogućnost da stupe u kontakt sa potencijalnim kupcima iz Srbije i inostranstva, pronađu investitora, unaprede izgled pakovanja, ambalaže i plasman etno proizvoda, kao i da upoznaju tržišta sa specifičnim proizvodima.

Privredna komora Srbije je suorganizator Sajma etno hrane i pića, koji se od 23. do 26. novembra organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i Grada Beograda.

Foto Tanjug/ J. Pap, ilustracija

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh