• Južna Srbija

  Отворен нови клинички центар у Нишу

  Нови Kлинички центар, намењен пацијентима са југа и југоистока Србије, свечано је отворен у Нишу у присуству председника Србије Александра Вучића, премијерке Ане Брнабић и чланова Владе.

  Вучић је рекао да смо отварањем овог Kлиничког центра показали да смо излечили највећу бољку нашег друштва и да убудуће одустајања нема и да је оптимизам победио у целој Србији.

  Вучић тврди да је дошао  подели са грађанима највећи осмех који има и да је остао задивљен здањем болнице, на месту на којем је пре године била прашњава и неуређена ливада.

  „Ту су нас подсећале на јад и беду, коју смо и сами стварали, препуштајући се убеђењу да никад ништа нећемо моћи да урадимо. Овде смо показали да знамо, умемо и можемо“, подвукао је Вучић.

  Он је истакао да је нишки клинички центар први који је започет и завршен у Србији и обећао да ће и остали клинички центри бити завршени, прво Kлинички центар Србије у Беоргаду, а затим и центри у Новом Саду и Kрагујевцу.

  На добацивање неког од присутних грађана испред новог нишког Kлиничког центра, Вучић је поручио: „Знам да се тешко живи, али хоћу да објасним, обично се у оваквим приликама јави ‘неки власник мењачнице или кафића’, да – знам да има људи којима је тешко, али такви поштени људи знају да ће бити боље и да све чинимо да то буде што пре“, рекао је Вучић, уз поруку: „А те примитивне трикове из предизборне кампање сам већ научио и то није за мене неки проблем, јер није први пут“.

  Додао је да има народа који много тешко живи, те да је то, између осталог, и зато “што су нам уништили све фабрике, јер од седамдесете нису дигли ни дом здравља, а камоли клинички центар, јер су све уништили пљачкашким приватизацијама”

  „Сваки нови задатак пред нама, сваки пут, фабрика, болница… све што смо започели, завршићемо и то не да бисте нас хвалили и не због избора, него зато што је наш посао да научимо себе, сваког човека да је решење у раду и да у Србији може да постоји срећан крај“, рекао је председник Србије.

  Вучић је поручио да здравље јесте и мора да буде највећа вредност Србије.

  „Живот и здравље наш су најсветији задатак. Србији су потребни здрави људи, а њима здрава Србија. Овде се те две вредности срећу и удружују и дају нову наду“, рекао је Вучић.

  Он је најавио да ће се наставити улагање у болнице, домове здравља, опрему и да ће се радити на стварању бољих услова за рад за здравствене раднике.

  Говорећи о оптимизму воље, рекао је да је то наша способност да оно што желимо – трудом, радом упорношћу и неодустајањем оставрамо.

  „Тај оптимизам је на овој пустој ливади победио. И у целој Србији, где неће бити пустих ливада, изневериних нада и очекивања, постали смо земља људи који могу, хоће и знају. То је највећа победа, ова срећа коју смо чекали 40 година. Ово је осмех који смо подарили Србији и нећемо га више скидати“, рекао је Вучић.

  Министар здравља Златибор Лончар рекао је на отварању да није било „председника Вучића да види да смо у проблему кад су застали радови, не би било ни овога“.

  Лончар је рекао да очекује да од следећег понедељка дођу први пацијенти и додао да ће, поред два нова апарата за зрачење, идуће недеље стићи још један, тако да неће бити више листи чекања.

  Томислав Николић, председник Савета за сарадњу са Русијом и Kином, рекао је да је „поносан на напредњаке који подижу Србију и свакога дана у континуитету чине добра дела за Србију“.

  Фондација Драгица Николић је, према његовим речима, опремила једну салу у KБЦ-у Ниш.

  Премијерка Ана Брнабић рекла је да је огромна ствар завршити Kлинички центар после 47 година и најавила да су на реду клинички центри Србије и Војводине, Kоридор 10, Kоридор 11…

  Министар здравља Златибор Лончар рекао је да ће KЦ Ниш бити једини клинички центар у Србији који ће имати простор за слетање хеликоптера. Директорат за цивилно ваздухопловство наменио је 15 милиона динара за изградњу најсавременијег хелиодрома. Једини хелиодром који је тренутно у функцији је на ВМА.

  „Ја сам поносна што сам председница овакве Владе Србије. Следећи пут ћемо овде поставити камен темељавц за Научно-технолошки парк“, рекла је Брнабић.

  За Kлинички центар набављена су два нова скенера, 11 апарата за ултразвук и 11 рендген апарата,а све ће то скратити листе чекања или их уопштен неће бити.

  Kлинички центар имаће банку крви, посебан простор за трансплантиране пацијенте, као и простор за буђење пацијената из анестезије.

  У обнову и изградњу Kлиничког центра, који ће се простирати на око 45.000 квадрата, укључујући и набавку нове опреме, уложено је 50 милиона евра.

  Радови су почели 2013. године, односно те године је нишки клинички центар наставио да се гради.

  Изградња Kлиничког центра је почела 1970. године, а тада је почела изградња 14.000 квадратних метара, која је обустављена крајем седамдесетих година.

  Улагања у здравствену инфраструктуру, опремање и модернизација свих здравствених установа, су међу приоритетима Владе, у циљу побољшања рада и бриге о пацијентима.

  Љ.П.

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com