• Novosti online

  Отворена друга фабрика Меи Та у Обреновцу

  ОБРЕНОВАЦ У Обреновцу је данас отворена нова, друга фабрика компаније Меи Та у коју је уложено 90 милиона евра, а министар финансија Синиша Мали каже да сада предстоји и борба за изградњу треће фабрике кинеско-француског инвеститора, преноси Танјуг.

  Меи Та је укупно у две фабрике у Обреновцу уложила 150 милиона евра, држава је уложила до 35 одсто од укупне инвестиције, а Мали је новинарима након обиласка нове фабрике рекао да у овом тренутку прва фабрика Меи Та запошљава 2.400 људи, друга још 400, а да јој недостаје још 1.000 радника.

  „У Обреновцу недостаје квалитетна радна снага, а пре само пар година стопа незапослености у Обреновцу била је једна од највиших”, каже Мали.

  Анализе су, наводи министар, показале да се субвенције које даје држава оваквим компанијама кроз плаћање пореза и доприноса на зараде исплате у року од годину до годину и по дана.

  Мали је навео да поруџбине за Меи Та расту.

  „И порше и BMW и „тојота” и „мерцедес” и „форд”, сви турбо пуњачи, а њихова годишња производња је три милиона, иду у извоз са ознаком ‘Made in Serbia’. Поносан сам на то”, каже Мали.

  Подсетио је да је 2016. на месту где је данас Меи Та била ливада и стара и напуштена фабрика, те навео да је сада на том месту један од најразвијених индустријских паркова у Србији и једна од најмодернијих фабрика за производњу турбине за аутомобиле.

  „Говоримо о трећој фабрици, о повећању плата, о задовољним запосленима, о више новца у локалном буџету”, рекао је Мали и навео да је презадовољан оним што је данас имао прилике да види у новој фабрици.

  Навео је да је Меи Та пример како се ствари и у Београду и целој Србији мењају на боље и какву корист могу да имају грађани Србије од инвеститора и инвестиција.

  Каже да локална самоуправа у Обреновцу има милијарду динара више прихода од доприноса за запослене, а да је минимална зарада у Меи Та око 600 евра нето, док многи запослени имају и знатно веће плате.

  Министар каже да се у Обреновцу никад више није градило него сада, да се за неколико месеци отвара и нови Коридор 11 од Обреновца до Чачка, завршава се мост преко Колубаре и Саве и повезује се део Коридор 11 са Коридором 10.

  Навео је да ће у Обреновцу бити изграђена и трафостаница од 30 мегавата како би Меи Та имала потпуно сигурно напајање.

  У обиласку нове фабрике Меи Та са министром су били и градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник општине Обреновац Мирослав Чучковић и в.д. директора ЕПС-а Милорад Грчић.

  Радојичић је рекао да је важно да се Обреновац као једна од београдских општина развија све више и више.

  „Прошли смо кроз фабрику и видели ту савремену технологију и младе људе који могу да прихвате те нове начине рада, могу да нађу посао овде”, каже Радојичић.

  Поред фабрике Меи Та, Радојичић каже и да ће отварање Коридора 11 бити битан елемент у даљем развоју Обреновца.

  Градоначелник Београда је поручио да је равномеран развој свих општина Београда приоритет, а квалитет живота свих Београђана без обзира у ком делу града живе је важна и важно је да се стално побољшава.

  Чучковић је рекао да је Обреновац место у Србији које показује да млади не треба да напуштају нашу земљу.

  „Апослутно не постоји млади човек који жели да ради, а који није добио прилику да се запосли овде”, рекао је Чучковић.

  Навео је да ће и ове, као и прошле године, цела генерација Средње техничке школе добити поунуду да потпише уговор о сталном радном односу у компанији Меи Та.

  Каже да је Обреновац енергетска престоница јер се ту производи више од 50 одсто струје у Србији, а да са другом фабриком компаније Меи Та од данас постаје и центар аутомобилске индустрије.

  Фиби Ванг, директорка Меи Та, рекла је да је та компанија водећа компанија за производњу аутомобилских делова, нарочито на пољу турбо пуњача.

  „Српске и кинеске колеге праве одличан посао овде”, рекла је она.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com