• Gradovi

  Otvorena Generalna skupština Konferencije evropskih crkava u Novom Sadu

  Generalna skupština Konferencije evropskih crkava (KEK), koja okuplja predstavnike 116 pravoslavnih, protestantskih, anglikanskih i starokatoličkih crkava, otvorena je danas u Novom Sadu.

  Otvarajući prvo zasedanje Skupštine KEK u Novom Sadu koje će trajati do 6. juna, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kazao je da je Srbija sekularna država, ali i da pruža značajnu institucionalnu podršku za delovanje crkava i verskih zajednica.

  On je naveo da su svi delovi društva „dužni da čuvaju sopstveni nacionalni, konfesionalni, kulturni i svaki drugi identitet“, ali i da podrže „očuvanje identiteta svih onih koji u Srbiji žive“.

  „Na našem prostoru dominantna je hrišćanska kultura koja se vekovima prenosi i baš to je jedna od ključnih spona koja u Vojvodini povezuje pripadnike različitih nacija i konfesija i podseća na medjusobno uvažavanje, toleranciju i skladan zajednički život“, izjavio je Mirović.

  Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej izrazio je zadovoljstvo jer se Konferencija evropskih crkava održava u Erparhiji bačkoj, koja, kako je rekao, „uvek daje svoj doprinos i iskreno saradjuje u toj religijskoj organizaciji“.

  „To je velika čast za našu crkvu koja je član Evropske zajednice crkava. U vremenu u kome živimo, u kome ima mnogo nepravde, crkva ima veliko i uvaženo mesto. Ovo religijsko telo savremenom svetu je neophodno, jer svet očekuje da čuje jedinstven glas crkve i glas Božiji“, rekao je Irinej.

  Predsednik KEK-a biskup Kristofer Hil kazao je da tim skupom Konferencija pokazuje „značaj medjuverskog okupljanja evropskih crkava i verskih zajednica“ koje kako je rekao, afirmišu verske različitosti, pozitivne društvene vrednosti i toleranciju.

  Konferencija evropskih crkava osnovana je 1959. godine kao medjunarodna organizaciju koja posreduje u medjureligijskom dijalogu i zastupa interes crkava pred medjunarodnim institucijama kao što su Evropska komisija i Evropski parlament.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com