• Novosti online

  Otvorena izložba o Dijani Budisavljević koja je spasila 7. …

  Izložba „Dijanina deca“, posvećena Dijani Budisavljević Obekser koja je tokom Drugog svetskog rata iz koncentracionog logara Jasenovac, spasila više od 7.500 srpske dece, otvorena je večeras u Velikoj galeriji Doma Vojske Srbije.

  Ministar odbrane Aleksandar Vulin je na otvaranju izložbe kazao da je prošlo 73 godina od završetka Drugog svetskog rata, a da smo počeli da zaboravljamo zlo koje je stvorilo Aušvic, Mathauzen i Jasenovac.

  Vulin je rekao da je u koncentrcionom logoru u Jasenovcu ubijeno 20.000 dečaka i devojčica.

  „Ubijeno je 20.000 dečaka i devojčica, uz blagoslov, u jasenovačkom zlu. Večeras govorimo o njima, o jasenovačkoj deci i svi ćemo da budemo ranjeni snagom zla i postidjeni neverovatnom dobrotom jedne žene o kojoj znamo tako malo“, istakao je Vulin.

  On je dodao da je teško razumeti ljude koji za sveca hoće da proglase Alojzija Stepinca, a ne Dijanu Budisavljević, ženu koja je od ustaškog noža spasila sedam i po hiljada dečaka i devojčica.

  „Mi smo ovde da se sećamo i ako tražimo put ka pomirenju onda je to Dijanin put, a ne put Stepinca“. rekao je Vulin.

  Autorka izložbe Sladjana Zarić je kazala da je cilj izložbe da se približe žrtve Drugog svetskog rata. „Ideja je bila da se priča personalizuje, a ne da se priča o broju, već da te ljude znamo, da doživimo Dijaninu humanitarnu akciju tokom Drugog svetog rata“, rekla je ona.

  Publika će moći da pogleda izložbu do 14. juna, a film s istim naslovom kao izložba „Dijanina deca“, će biti prikazan na Radio televiziji Srbije 23. maja od 21 čas.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com