Gradovi

Otvorena izložba posvećena kraljici Jeleni Anžujskoj

BEOGRAD – U Galeriji SANU večeras je otvorena izložba „Jelena velika kraljica 1314-2014. Sedam vekova od smrti kraljice Jelene“, koautora Tatjane Mihailović, Suzane Novčić i Emilije Pejović.

Izložbu je pripremio Narodni muzej Kraljevo u oktobru 2014. godine, kada se navršavalo 700 godina od smrti žene srpskog kralja Uroša I, majke potonjih kraljeva Dragutina i Milutina.

„Mali broj dokumenata o njoj neposredno govori, a najviše beleži Danilo II u svom delu o kraljevima i episkopima srpskim, jedino je njoj od svih vladarki na srpskom prestolu posvetio posebno žitije,“ rekao je akademik Gojko Subotić, poznavalac nacionalne umetnosti srednjeg veka.

On je podsetio na kraljičino francusko poreklo, mada nije potvrđena njena direktna veza sa vladarskom lozom Anžujaca, zatim na veze sa stranim svetom, naročito sa papskom kurijom i vladarima u Italiji, na zapadno vaspitanje, na njenu ulogu hranitelja i vaspitača siromašnih devojaka, kao i na njenu nesebičnu pomoć i darivanje pravoslavnih i katoličkih crkava i manastira.

Kraljica Jelena je bila prva žena ktitor u srednjovekovnoj Srbiji, a kao kruna njene ktitorske delatnosti je njena zadužbina – manastir Gradac, građen po uzoru na manastir Studenicu sa gotičkim arhitektonskim elementima, svojstvenim arhitekturi Zapada vremena u kojem je građen.

Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj zainteresovanih ljubitelja kulture i ambasadorka Francuske u Srbiji Kristin Moro.

Izložba „Jelena velika kraljica“ svečano je prikazana pre dve godine u Narodnom muzeju u Kraljevu, a zatim je gostovala u Kotoru, Trebinju, Raški, Gornjem Milanovcu, Parizu i Lionu, a nakon Beograđana, videće je publika i u Novom Sadu i Kragujevcu.

Preview

POSETIOCI IZLOZBE

Slide

POSETIOCI IZLOZBE

Slide

POSETIOCI IZLOZBE

Slide

POSETIOCI IZLOZBE

Slide

POSETIOCI IZLOZBE

Slide

EKSPONATI

Slide

POSETIOCI IZLOZBE

Slide

EKSPONATI

Slide

ZVANICE NA IZLOZBI

POSETIOCI IZLOZBE

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh