Gradovi

Otvorena izložba posvećena producentu Karlu Baumgartneru

Otvorena izložba posvećena producentu Karlu Baumgartneru

MOKRA GORA – Izložba posvećena nemačkom producentu Karlu Baumgartneru (1949-2014) otvorena je danas u galeriji “Kapor” u Drvengradu.

Otvarajući izložbu, reditelj Emir Kusturica je istakao da omaž priređuju sa željom da podsete na jednog od najznačajnijih, ako ne i najznačajnijeg producenta evropskog filma devedesetih godina i 2000-tih.

“Tri decenije on je činio nemoguće, pozicinirao je sebe između mejnstrima i autorskog filma i vrlo je uspešno radio svoj posao”, istakao je Kusturica.

Kusturica smatra da je devedesetih godina prošlog veka vođena konačna bitka za spas filma, a “jedan od glavnih boraca za film bio je Baumgartner”, o čemu svedoče i izloženi plakati ostvarenja koje je producirao.

Kusturica je istakao da je jedan od rezultata njihovog divnog prijateljstva bio film “Podzemlje” koji se prikazuje na “Kustendorfu”, u okviru programa “Retrospektive velikana”, a koji je adaptiran u seriju od šest epizoda, dok je novu verziju filma objavio je na DVD-u Britanski institut za film.

“Danas nema producenata kao devedesetih godina prošlog veka, zato želimo da se sećamo Baumgartnera sa željom da imamo vise preoducenata koji će slediti ovog znatiželjnog čoveka izuzetnih emocija koji je pametno posmatrao različite etničke grupe i zalgao se za razlike među ljudima”, istakao je Kusturica.

Baumgartner je filmsku karijeru započeo krajem šezdesetih u Rimu, gde je radio kao asistent režije i pisao filmske kritike.

Godine 1971. u Frankfurtu je, zajedno sa Rajnhardom Brundingom, osnovao bioskop “Harmonija”, čiji je repertoar posvećen autorskom filmu.

Distributersku kuću “Pandora film” osnovali su 1981. godine, ponudivši evropskoj publici filmove autora kao što su Andrej Tarkovski, Kšištof Kišlovski, Žan-Lik Godar, Majk Li, Vim Venders, Akira Kurosava, Aki Kaurismaki, Kim Ki-Duk, Anri Žorž Kluzo, Takeši Kitano, Kusturica, Džejn Kempion i drugi.

Kao producent, radio je sa autorima prepoznatljivog filmskog izraza.

Jedan od prvih filmova koji je proizvela produkcijska kuća “Pandora film” bilo je “Podzemlje”, nagrađeno Zlatnom palmom u Kanu.

Istovremeno, radio je i sa debitantima i mladim, neafirmisanim autorima, a bio je posebno zainteresovan za istočnoevropsku kinematografiju.

Baumgartner je dva puta bio gost Međnarodnog filmskog i muzičkog festivala “Kustendorf”.

Godine 2009. bio je član žirija i održao je radionicu sa studentima. Tom prilikom Kusturica ga je najavio kao „retku vrstu” u svetu producenata, istakavši da “za razliku od ljudi koji se brinu isključivo kako da nabave novac, a još više kako da ga povrate, Baumi deli život i sudbinu filma”.

Karl Baumgartner bio je član Nemačke filmske akademije, Evropske filmske akademije i Filmske akademije azijskog Pacifika.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh