• BG

  Otvorena izložba sto slika iz kolekcije Vojvodjanske banke

  Izložba „Sto odabranih“ otvorena je večeras u Galeriji Matice srpske u Novom Sadu, a tokom naredne dve nedelje publika će na njoj moći da pogleda do sada uglavnom neizlagana dela iz umetničke kolekcije Vojvodjanske banke, članice OTP grupe.

  Postavka predstavlja krunu zajedničkog projekta Vojvodjanske banke i Galerije Matice srpske pod nazivom „Odgovorno u kulturi“, u okviru kojeg su stručnjaci galerije popisali, valorizovali i katalogizovali kolekciju banke od gotovo 800 slika vojvodjanske umetnosti druge polovine 20. veka, a banka pomogla obnovu zgrade galerije.

  Direktorka Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski rekla je na otvaranju izložbe da je bilo izuzetno teško odabrati 100 dela, jer je kolekcija banke bogata po kvalitetu i po broju radova, pa je za taj poduhvat bio potreban veliki trud i upoznavanje sa njima.

  „Trudili smo se da izaberemo podjednako i poznate autore druge polovine dvadesetog veka, ali i generaciju mladjih umetnika aktivnih posle 2000. godine, da kroz izložbu pokazali dve aktivnosti banke brigu o očuvanju vojvodjanskog kulturnog nasledja i ulaganje u savremenu scenu i autore mladje generacije“, rekla je Palkovljević Bugarski.

  Ona je dodala da izložba donosi raznolikost tema i stilova, kao i uvid u posvećeno sakupljanje i kolekcionarstvo Vojvodjanske banke u proteklih 50 godina.

  Predsednik Izvršnog odbora Vojvodjanske banke Predrag Mihajlović, rekao je da je ta banka specifična ne samo zbog duge tradicije, već je to banka koja je oduvek „gajila odnos ka održavanju pravih vrednosti“, gde kultura i umetnost zauzimaju važno mesto.

  „U poslednjih 50 godina je banka pored svojih poslovnih aktivnosti uvek odvajala deo vremena i naporea da podrži kulturu. Tako smo došli i do ove cifre od gotovo 800 umetničkih dela koja su sastavni deo kolekcije“, rekao je Mihajlović.

  Prema njegovim rečima, projekat „Odgovorno u kulturi“ značajan je i zbog toga što odgovornost podrazumeva ne samo pomoć kulturi, već i predstavljanje te kulture široj javnosti.

  „Banka je krenula u pomoć Galeriji tako što je pomogla restauraciju ovog prelepog prostora, a saradnja se nastavlja pomoći galerije ka banci, koja je utvrdila umetničku vrednost svih dela koje smo prikupljali i na kraju izložila top sto umetničkih dela koje banka ima u vlasništvu“, rekao je on.

  Dodao je da će banka nastaviti da brižljivo čuva tu kolekciju i da će se truditi da je što više približi javnosti.

  Ministar kulture Vladan Vukosavljević je svečano otvorio izložbu i poručio kompanijama da nastave da na ovaj način podržavaju kulturu, a da će država ohrabrivati takve poduhvate i gestove kroz izmenu zakona i normativnih akata.

  „Ministarstvo kulture i informisanja planira da upravo ovih dana pokrene čitav niz zakonskih inicijativa za predloge za izmene i dopune odredjenih zakona, poput onih koji se odnose na PDV, prihode gradjana i korporacija, kako bi stvaranjem normativnog pozitivnog ambijenta dodatno ohrabrilo privredne subjekte da ulažu u kulturu“, najavio je Vukosavljević.

  On je kazao da sada ta situacija nije posebno ohrabrujuća, pa će nadležno ministarstvo učiniti niz poteza, koji stoje i u Strategiji kulturnog razvoja, a koji bi trebalo da dovedu do stvaranja povoljnijih uslova za „gestove, strategije i poteze poput ovog u Galeriji Matice srpske“.

  Ljubitelji umetnosti u celoj Vojvodini i Srbiji već su imali mogućnost da pogledaju dela koja su deo izložbe tokom svojevrsnog putujućeg „Karavana slika“, koji je obišao Kragujevac, Čačak, Apatin, Zrenjanin i Suboticu, a dela su bila izložena i u Beogradu.

  Vojvodjanska banka i Galerija Matice srpske su ugovor o saradnji potpisale 2016. godine, a finansijska sredstva u iznosu od 5,2 miliona dinara koje je ostvarila tim ugovorom, Galerija je usmerila u obnovu zgrade, rekonstrukciju ulaza i ugradnju spoljnog lifta za osobe sa invaliditetom.

   

  Beta

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com