Gradovi

Otvorena izložba svetogorskih grafika i fotografija

Akademik Gojko Subotić otvorio je večeras u Konaku kneginje Ljubice izložbu „Atos. Sveta Gora“ u okviru 23. Međunarodnog kongresa vizantoloških studija, koji se po treći put održava u Beogradu.

BEOGRAD – Akademik Gojko Subotić otvorio je večeras u Konaku kneginje Ljubice izložbu „Atos. Sveta Gora“ u okviru 23. Međunarodnog kongresa vizantoloških studija, koji se po treći put održava u Beogradu.

Subotić je podsetio okupljene zvanice da je Beograd počastvovan što ima priliku da ugosti deo zbirke svetogorskih grafika i fotografija, i zahvalio jeromonahu Justinu koji brine o tom umetničkom blagu, a koji je pomogao realizaciju izložbe.

Publika će do 11. septebmra moći da pogleda 28 grafika i 33 fotografije koje svedoče o životu i običajima monaha na Svetoj Gori.

Domaćoj javnosti će svakako biti zanimljiva fotografska dokumenta posete kralja Aleksandra I Obrenovića Hilandaru, prilikom pobvratka s obnovljenih Olimpijskih igara u Atini 1896. godine i dolazak Petra I Karađorđevića na Atos.

Otaranju su prisustvovali predsednik SANU dr Vladimri Kostić, potrpedsednik SANU za društvene nauke Ljubomir Maksimović, kopredsednik Srđan Pirivatrić, zatim episkop toplički i vikar patrijarha Irineja arhimandrit Arsenije u ime patrijarha SPC, brojno sveštenstvo, stručna umetnička javnosti i brojni građani.

Izložba je realizovana saradnjom Fotoarhiva Svete Gore, Srpskog komiteta za vizantologiju i Muzeja grada Beograda.

Foto Tanjug/ Video

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh