• Gradovi

  Otvorena izložba „Tesla i Pupin na istom putu“

  Ovo je dokument o mestu sloge a ne suparništva, kazala je Tanjugu Aleksandra Ninković Tašić autorka ižložbe „Tesla i Pupin na istom putu“ koja je večeras otvorena u Istorijskom muzeju Srbije.

  BEOGRAD – Ovo je dokument o mestu sloge a ne suparništva, kazala je Tanjugu Aleksandra Ninković Tašić autorka ižložbe „Tesla i Pupin na istom putu“ koja je večeras otvorena u Istorijskom muzeju Srbije.

  Ova postavka je nastavak izuzetno uspešne izložbe o Mihajlu Pupinu, koja je tokom proteklih godinu dana izazvala ogromno interesovanje javnosti i privukla veliki broj posetilaca.

  Autorka izložbe je naglasila da da je pred publikom priča o Mihajlu Pupinu i Nikoli Tesli koji su nas ljudskošću zadužili.

  „Artefakti govore o tome gde su se naši velikani sretali i šta su zaista jedan o drugome govirili, kako su matematički sarađivali. Kada gledamo u Mihajla Pupina i Nikolu Teslu vidimo dva dečaka koja su odgajana ljubavlju svojih majki. Ta ljubav je od njih načinila divove koji su celog života tragali za znanjem.Želela sam da pokažem kako je veliki svet video te divove“, kazala je Ninković Tasić.

  Osim nje ovoj svečanosti su prisustvovali direktor Istorijskog muzeja Srbije Dušica Bojić, direktor Muzeja Nikole Tesle Branimira Jovanovića i predsednik izvršnog odbora „Rajfajzen banke“ Zoran Petrović koji je i otvorio izložbu.

  Dvojica naših istaknutih naučnika ostavili su neizbrisiv trag u istoriji svetske nauke, ali i u drugim oblastima ljudskog stvaralaštva.

  Ova interaktivna izložba ima za cilj da njihovo nasleđe ukrsti, ukazavši na sve tačke susreta ova dva velika čoveka, kao što su: poreklo, odnos prema narodnoj tradiciji, ličnost i uloga majke, susret sa Amerikom i prisustvo u američkoj javnosti, odnos prema umetnosti, zajednički susreti, ali što je najvažnije – njihov susret na velikom putu naučnog stvaralaštva.

  Upotreba modernih tehnologija i posebno takozvanog koncepta proširene stvarnosti, daće poseban doprinos doživljaju ove postavke, jer će posetiocima omogućiti da uživo čuju i vide Pupina i Teslu.

  Stručna vođenja kroz postavku za individualne posetioce organizuju se subotom od 13 i 15 časova.

  Izložba će biti otvorena do 1. decembra, nakon čega će biti prestavljena u još pet gradova (Kragujevac, Kruševac, Niš, Novi Sad i Idvor), a ideja je da se nizom aktivnosti kao što su radionica za decu, predavanja i stručna vođenja, aktivira čitava Srbija.

  Zvanično će se završiti u rodnoj kući Mihajla Pupina u Idvoru, gde će materijal i eksponati ostati kao deo stalne postavke ove kuće – muzeja.

  Preview

  ZORAN PETROVIC

  Slide

  IZLOZBA TESLA I PUPIN NA ISTOM PUTU

  Slide

  BRANIMIR JOVANOVIC

  Slide

  IZLOZBA TESLA I PUPIN NA ISTOM PUTU

  Slide

  BRANIMIR JOVANOVIC

  Slide

  IZLOZBA TESLA I PUPIN NA ISTOM PUTU

  Slide

  ZORAN PETROVIC, BRANIMIR JOVANOVIC, DUSICA BOJIC

  Slide

  IZLOZBA TESLA I PUPIN NA ISTOM PUTU

  Slide

  ALEKSANDRA NINKOVIC TASIC

  Slide

  IZLOZBA TESLA I PUPIN NA ISTOM PUTU

  Slide

  IZLOZBA TESLA I PUPIN NA ISTOM PUTU

  ZORAN PETROVIC

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com