• Novosti online

  Отворена обновљена Голубачка тврђава

  ГОЛУБАЦ Обновљена тврђава Голубачки град данас је свечано отворена у присуству председника Србије Александра Вучића, председнице Владе Србије Ане Брнабић, европског комесара за суседску политику и приступање ЕУ Јоханеса Хана и великог броја грађана, преноси Танјуг.

  Голубачка тврђава, средњевековно утврђење из XIV века, подигнуто на самом улазу у Ђердапску клисуру, обновљена је уз финансијску подршку Европске уније.

  Вучић и Хан су током обиласка комплекса Голубачке тврђаве, посетили Палату и изложбу о витезовима постављену у кули 8.

  Присутне су на свечаном отварању поздравили директорка Друштва за развој туризма Тврђава Голубачки град Искра Максимовић, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици и амбасадор Аустрије у Србији Николаус Лутероти.

  Обнова Голубачке тврђаве почела је у септембру 2014. године и у њу је уложено, како је за Танјуг рекла директорка Друштва за развој туризма тврђаве Голубачки град Искра Максимовић 8,5 милиона евра, од тога 8,36 милиона евра у реконструкцију и та средства су издвојена из два ИПА фонда (2011. и 2016), а један део је дала Аустријска развојна агенција.

  Држава је уложила око 400. 000 евра у опремање Визиторског центра и развој инфраструктуре у подножју тврђаве.

  Туристи који ће у суботу моћи да виде целокупан обновљен комплекс и које чекају бројна изненађења, заправо до сада нису имали могућност да уђу у саму тврђаву из безбедносних разлога.

  Сада ће моћи да обиђу седам од девет кула и Палату, простор од 600 квадратних метара, у којој ће бити дигитална презентација историјата тврђаве и пројекције филмова о реконструкцији.

  Палата, изградена близу Дунава, сама по себи је врло атрактивна, а уз холограм са 3Д моделом тврдаве и дигиталним презентацијама бице још занимљивија посетиоцима.

  У кули 5 која се наслања на Палату, на четири спрата, различите презентације додатно ће приближити туристима историју Голубачке тврђаве, а у кули 8 биће представљена изложба о голубачким витезовима и чувеној бици која се догодила 1428. године.

  Фасцинација тврђавом Голубац траје још из времена када је подигнута, што се види и из записа средњовековних путописаца, пре свега због места на коме се налази.

  Подигнута на Дунаву, на улазу у Ђердапску клисуру, са девет кула, од којих је највиша Донжон кула, коју је Феликс Каниц назвао Шешир кулом због њеног облика, Голубачка тврђава је грађена да буде неосвојива, због чега куле нису повезане и свака представља мало утврђење.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com