• Ekonomija

  Otvorena pristupnica mostu Mihajlo Pupin

  most zemun borča pupinFoto: Mondo/ Goran Sivački


  Otvaranje je planirano za 10 sati a najavljeno je da će prisustvovati premijer Srbije Aleksandar Vučić i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

  Izgradnja mosta „Mihajlo Pupin“, koji povezuje Zemun i Borču, počela je krajem oktobra 2011. godine, a most je otvoren za saobraćaj 18. decembra 2014. godine.

  Glavni izvođač radova, finansiranih kineskim kreditom, bila je kineska ;firma Čajna roud end bridž korporejšn ;(China Road and Bridge Corporation – CRBC), dok su podizvođači domaće kompanije.

  Most je dugačak 1,5 kilometara, a pristupne saobraćajnice 21,6 kilometara. ;Deo je magistralnog puta koji povezuje Koridor 10 sa Zrenjaninskim putem.

  Izgradnjom tog mosta omogućeno je izmeštanje značajnog dela teretnog saobraćaja iz centra Beograda i preko Pančevačkog mosta, do tada jedinog beogradskog mosta preko Dunava, izgrađenog pre 79 godina.

  Za izgradnju mosta sa pristupnim saobraćajnicama potrošeno je oko 260 miliona dolara, a od tog iznosa 85 odsto je kredit kineske Eksim banka, dok su preostalih 15 odsto obezbedili Vlada Srbija i Grad Beograd.

  Link Izvora

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com