Gradovi

Otvorena prva Kancelarija za dečja auto-sedišta u Srbiji

NOVI SAD – Prva Kancelarija za dečja auto-sedišta u Srbiji otvorena je danas u Novom Sadu, a otvorio ju je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić.

Kancelarija je, kako se navodi u saopštenju Centra za promociju bezbednosti saobraćaja, otvorena sa ciljem da svim roditeljima pruži neophodne informacije u vezi sa sa pravilnim korišćenjem dečjih auto-sedišta.

U saopštenju se ističe da će aktivnostima Kancelarije 60 dečjih auto-sedišta, kategorije 0+ (od 0-13 kilograma) biti ustupljeno besplatno, samohranim roditeljima i roditeljima sa niskim primanjima, koji imaju obavezu da sedišta vrate kada ih deca prerastu, kako bi mogla dalje da se koriste.

„Uslov da se roditelji prijave za dobijanje auto-sedišta je da odslušaju predavanje o pravilnoj upotrebi i da imaju automobil u vlasništvu ili saglasnost o korišćenju vozila“, kaže se u saopštenju.

Otvorajući Kancelariju predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić je naglasio da je to prvi korak na pravom mestu i istakao da od rođenja deteta, preko predškolskog i školskog uzrasta, do vremena kada se postaje vozač, moramo prepoznati potrebu da menjamo saobraćajnu kulturu.

Jelušić je kazao da se saobraćajna kultura sigurno neće menjati zakonskim propisima koji vrlo često imaju drakonske kazne, već, kako je rekao, radom strpljivim radom i to od rođenja deteta, do momenta kada se postaje pravi učesnik u saobraćaju.

„Trenutna administracija Novog Sada, kao i gradonačelnik Novog Sada, žele da se bezbednost saobraćaja u Novom Sadu podigne na viši stepen i da se na tome neprekidno radi kako preko nevladinih institucija, kao što je Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, ili preko kompanija, kao što je NIS pomogao ovaj projekat, tako i preko Grada Novog Sada koji će i ubuduće podržavati ovakve aktivnosti“, rekao je Jelušić.

Pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Zoran Alimpić napomenuo je da je važno edukovati roditelje kako bi što više koristili sisteme za zaštitu dece prilikom prevoza u automobilu, jer podaci ukazuju da je za bezbednost najmlađih ugrožena upravo zbog nepoznavanja pravilnog korišćenja dečjih auto-sedišta.

Kancelarija za dečja auto-sedišta je deo projekta „Bezbednost se uči pre prvih koraka – Kancelarija za dečija auto-sedišta“, koji realizuje Centar za promociju bezbednosti saobraćaja, i kompanija NIS u okviru programa „Zajednici Zajedno“.

Projekat su podržali i Grad Novi Sad i Dom zdravlja „Novi Sad“, koji je obezbedio prostorije u Domu zdravlja „Jovan Jovanović Zmaj“ u ulici Zmaj Ognjena Vuka broj 19, odeljenje pedijatrije.

Istraživanje koje je sproveo Centar za promociju bezbednosti saobraćaja pokazalo je da se više od 90odsto dečjih auto-sedišta neispravno koristi, a kao najveći problem, uočeno je da deca nisu pravilno pričvršćena u sedištu, da sedišta nisu pravilno postavljena u automobilima, kao i da sedišta koja se koriste ne odgovaraju uzrastu deteta.

Edukovani savetnici za dečja auto-sedišta će roditeljima biti na raspolaganju ponedeljkom, sredom i petkom od 17 do 19 časova i subotom od 11 do 13 časova, a na internet adresi HYPERLINK „http://www.autosedista.org/“www.autosedista.org mogu se naći sve informacije u vezi sa pravilnim korišćenjem sedišta za decu, kao i uslovima za prijavljivanje za besplatno korišćenje tih sedišta.

Preview

ZDRAVKO JELUSIC

Slide

MARIJA JOVANOVIC

Slide

ZDRAVKO JELUSIC

ZDRAVKO JELUSIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh