Gradovi

Otvorena sodara koja će zaposljavati osobe sa invaliditetom

Otvorena sodara koja će zaposljavati osobe sa invaliditetom

ŠAJKAŠ – Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je u mestu Šajkaš u opštini Titel, otvorio „Sodaru Filipus“ koja će zapošljavati mlade osobe sa invaliditetom, a koja je otovrena uz podršku Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ideju za izgradnju ovog postrojenja, punilice sode i sokova, pokrenulo je Udruženje „Vera, Ljubav, Nada“, koje okuplja mlade ljude sa invaliditetom. Članovi tog udruženja biće i zaposleni u sodari, u kojoj će raditi ukupno 20 osoba sa invaliditetom koji će obavljati poslove u skladu sa njihovim karakteristikama, izborima i sposobnostima.

„Prava reč koja opisuje ovaj današnji događaj je „ljubav“, jer zaista je mnogo ljubavi bilo potrebno uložiti da bi se realizovao jedan ovakav projekat i da bi se ova deca osećala voljeno i korisno. Nije ovo samo otvaranje punionice, već pokretanje jedne ideje, jednog načina života i jedne vrste vaspitanja, na koju svi mi možemo biti ponosni. Ovo je pravi primer kako se radi na inkluziji osoba sa invaliditetom“, rekao je Udovičić.

On je, zahvaljujjći se svima koji su učestvovali u realizaciji tog projekta, istakao da u Srbiji živi između 700.000 i 800.000 osoba sa invaliditetm i da je skoro četvrtina njih mlađa od 24 godine.

To sve nas, rekao je ministar, obavezuje da uložimo maksimum kako bi omogućili njihovo uključenje u normalne životne tokove.

„Oni su mladi ljudi koji imaju pravo na rad u skladu sa njihovim mogućnostima i na nama je da im to pravo omogućimo kroz ovakve projekte, koji mogu i treba da budu primer kako se na pravi način način daje šansa tim mladim ljudima“, istakao je Udovičić.

Idejni tvorac ovog projekta Miša Blizanac, na čijem imanju je otvorena punionica, rekao je da je čast da se otvara zanatsko preduzeće koje će upošljavati mlade ljude sa invaliditetom i da je to glavna prednost „Sodare Filipus“.

„Druga prednost je što je to zanatsko preduzeće otvoreno na seoskom području, a ne u gradu, čime podstičemo i razvoj sela“, rekao je Blizanac, a neko od prisutnih građana je dodao da je to prva fabrika koja je otvorena u Šajkašu.

Pogon je površine 170 metara kvadratnih, a prostor je prilagođen osobama sa invaliditetom.

Ukupna vrednost projekta je 6.976.000 dinara – Ministarstvo omladine i sporta za adaptaciju prostora i nabavku opreme za osnivanje socijalnog preduzeća finansiralo je sa 5.200.000, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uložilo je 800.000 dinara, a Udruženje građana „Vera, Ljubav, Nada“ 976.000 dinara.

Preview

VANJA UDOVICIC

Slide

SALAS FILIPUS

Slide

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

Slide

VANJA UDOVICIC

Slide

EDUKATIVNO INKLUZIVNI SALAS

Slide

EDUKATIVNO INKLUZIVNI SALAS

VANJA UDOVICIC

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh