BG

Otvoreno pismo Sindikata novinara Srbije (SINOS-a) Ani Brnabić

Pre tacno pet godina, Skupština Srbije je glasovima vlasti i opozicije, uz podršku medijske koalicije, nevladinog sektora i Brisela usvojila set medijskih zakona najavljen kao medijska reforma. Stanje u medijskoj delatnosti, po oceni struke i javnosti, nije bolje. Naprotiv!

Socijalno-ekonomski položaj novinara i medijskih radnika je urušen: male i neredovne plate, nesiguran (prekarni) rad sa labavim ugovorima ili bez njih, zabranjeno (direktno ili indirektno) sindikalno organizovanje. Od novinara koji nisu u mogućnosti da odbrane lični integritet i profesionalno dostojanstvo traži se da štite javni interes.

Privatizacija medija ostavila je velike posledice na lokalu. Nekadašnja javna preduzeća danas su propagandne mašinerije političko – ekonomskih lobija. Tajkunizacija itabloidizacija proterala je profesionalno, istraživačko novinarstvo.

Projektno sufinansiranje je još jedna slaba karika “reformskog” lanca. Konkursne komisije u kojima glavnu reč vode vlasnici medija i “sa njima povezana lica” dele jedni drugima ogromne pare. Pojedinim privatnim medijima dodeljuju se sredstva veća nego što su svojevremeno bila izdvajana za javna medijska preduzeća. Podsećamo Vas da je nedostatak novca navođen kao ključni razlog da se odustane od osnivanja regionalnih javnih servisa, iako je to bilo predviđeno prethodnom medijskom strategijom.

Sindikat novinara Srbije je učešće u Radnoj grupi video kao mogućnost da utiče na poboljšanje socijalno-ekonomskog položaja novinara i unapređenje medijske scene.

Uz opšteprihvaćeni stav Radne grupe o uspostavljanju socijalnog dijaloga, koji će voditipotpisivanju nacionalnog (granskog) kolektivnog ugovora, SINOS ostaje pri svojim predlozima definisanim u Aneksu Medijske strategije:

– osnivanje regionalnih i lokalnih javnih servisa;

– izmena zakonske regulative kojom će kroz javno-privatno partnerstvo biti rešen status Tanjuga, Novosti I Politike.

Smatramo, takođe, da država uz pomoć nezavisnih institucija i struke mora da nađe način da se izbori sa medijima koji šire neistinite informacije i primitivne sadržaje. I, da omogući bezbedan rad svim novinarima i medijskim radnicima.

Povodom Vašeg dopisa u kojem medijska udruženja i organizacije pozivate da dostave mišljenje o verziji nacrta Strategije koju je Vlada uputila Evropskoj komisiji, podsećamo da su naši predlozi dobili značajnu podršku u javnoj raspravi i očekujemo da će naći mesto u budućim zakonima – u interesu javnosti a ne interesnih grupa.

SINOS

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh