Regioni

OVO JE RAZRAĐENA ŠEMA KRAĐE AUTOMOBILA: Uigrana auto-mafija iz BiH i Srbije krade vozila u Hrvatskoj

Na meti su rent-a-car agencije, čija vozila mafija legalno unajmljuje, a onda prebacuje u BiH ili Srbiju, gde im se zametne trag pre nego što policija stigne da reaguje. O ovome se sve više priča i u Hrvatskoj, gde je u relativno kratkom roku zabeleženo više sličnih slučajeva krađa i bezuspešne akcije spomenute tri države.

Ona manje vredna vozila vrlo često se koriste samo za prevoz s jedne lokacije na drugu, ili za izvršenje nekog drugog krivičnog dela, a u nekoliko slučajeva ukradeni automobili su prodavani u auto-otpad zbog delova ili jednostavno kao staro gvožđe. Automobilska mafija je tako dobro organizovana, tvrde upućeni, da se ukradeni automobili rastave u delove za samo nekoliko sati, a broj šasije se izbriše ili prepravlja.

foto National Crime Agencyfoto National Crime Agency

U prikrivanju krađe koriste se različiti metodi, a često auto mafija koristi garaže ljudi koji su na privremenom radu u inostranstvu ili ih njihovi vlasnici ne koriste duže vreme. Automobili u takvim garažama „odleže“ sakriveni od nekoliko dana do nekoliko nedelja. Čak ako policija i uspe da pronađe automobil, mali su izgledi da će otkriti kradljivce, odnosno osobu koja ga je sakrila u garaži.

U proseku se u Hrvatskoj dnevno ukradu tri vozila , a po broju krađa prednjači šire područje Zagreba. Kradljivci najviše kradu „folksvagene“, ali u slučaju rent-a-car kuća to nije pravilo. Ovu vrstu krađa statistika najčešće i ne prepoznaje jer je u pitanju suptilniji oblik međudržavnog kriminala, piše Večernji list BiH. Po isteku razdoblja iznajmljivanja vozilo se jednostavno ne vrati vlasniku i procedura potrage zapravo tek onda počinje. Situacija u BiH je još gora jer se u proseku dnevno prijave četiri krađe vozila, a više od 90 posto ukradenih vozila nikada ne bude pronađeno.

Neki završe u delovima (Foto National Crime Agency)Neki završe u delovima (Foto National Crime Agency)

Koliko je krađa automobila u našoj regiji veliki problem govori podatak da se na ovom prostoru traga za više od 130.000 vozila, a da se u celoj Europskoj uniji godišnje prijavi oko 1,2 miliona krađa, a pri tome pronađe više od 70 posto ukradenih vozila. To je znatno drugačija statistika od one u zemljama jugoistočne Europe. Šokantan je podatak da više od pola automobila koji se u BiH uvoze iz zemalja Europe, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade, a koja prolaze proveru, nije regularno.

Iz Agencije za proveru porekla vozila u Sarajevu potvrdili su nedavno agenciji Fena da se njima obraćaju klijenti koji žele da prate pismeni trag vozila koje nabavljaju, od trenutka kada prvi put izađu iz radnje do trenutka kada se odjavljuju radi izvoza. ‚

(Vecernji.ba)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh