Zdravlje

Ovo treba da pijete svako jutro!

med

Med se već stotinama godina unazad koristi za lečenje nekih blažih bolesti, zbog toga što je bogat anitoksidantima i ima antiinflamatorna dejstva. Ova namirnica se koristi za ublažavanje bolova u grlu, gorušice… Jabukovo sirće se, pak, koristi kod digestivnih problema, pomaže sagorevanje masti, olakšava bolove u zglobovima…

To su efekti kada se sirće i med konzumiraju odvojeno, a kada se ove dve namirnice pomešaju, dobri efekti su dvostruko bolji. Dakle, pomešajte kašiku jabukovog sirćeta, kašičicu meda i šolju vode, i ovu mešavinu pijte svako jutro, praznog stomaka, 20 do 30 minuta pre doručka.

Stručnjaci kažu da ovaj napitak ublažava bolove u zglobovima, kod različitih upala, gorušice, problema s varenjem, kod infekcija… Takođe, redovna konzumacija ovog napitka povećava nivo energije, reguliše hipertenziju, dobra je prevencija kod kožnih bolesti, lošeg zadaha i gojaznosti.

Razlog zašto je ova mešavina ovako dobra je to što oba sastojka, med i sirće, postaju alkalni u telu, što znači da povećavaju hivo pH vrednosti, povećavajući otpornost tela na bakterije i bolesti.

Povećanje pH vrednosti je naročito važno kada je imuni sistem lošiji ili kada se konzumira dosta obrađene hrane. Sa druge strane, meso, skrob i obrađena hrana snižavaju pH vrednost organizma.

Imajte na umu da ne bi trebalo da pijete mnogo ovog napitka – ne više od šolje dnevno – jer može da utiče na gustinu kostiju, da smanji nivo kalijuma. Takođe, osobe koje imaju dijabetes ili piju neke lekove za srčane bolesti, ne bi trebalo da ovaj napitak piju bez konsultacija sa lekarom.

Na Vrh