• Ekonomija

  Ožegović: Suzbijanjem sive ekonomije do većeg razvoja

  BEOGRAD – Suzbijanje sive ekonomije utiče na uravnoteženje budžeta i dugoročno na ekonomski razvoj, istakao je danas državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović, uz napomenu da je to cilj predstojeće nagradne igre za koju će biti potrebni fiskalni računi.

  Ožegović je kao primer oblasti u kojoj je bila „visoka“ siva ekonomija naveo promet rezanog duvana, u kojem smo, kako je precizirao, godišnje gubili skoro 200 miliona evra, što je pola penzionog budžeta.

  Istakavši da je vlada 2017. i 2018. godinu proglasila godinama borbe protiv sive ekonomije, Ožegović je rekao da je važno razvijanje svesti građana zašto je važno da uzimamo račune na koji su plaćeni porezi, te da je upravo to cilj predstojeće nagradne igre.

  „Često građani ne vide vezu, da smanjenje budžetksih prihoda znači i smanjenje javnih usluga, iako svi želimo bolje škole, puteve, bolnice vrtiće. Moraju da shvate tu vezu i zato je pokrenuta nagradna igra“, rekao je Ožegović gostujući na TV Pink.

  On je objasnio da će igra početi u februaru i trajati do kraja marta, i da će važiti računi iz januara.

  Građani bi trebalo da sakupljaju sve račune koje plate veće od 100 dinara, od 1.januara, u radnjama, trafikama, kafićima…

  „Potrebno je deset računa, koje treba da pošalju na određene adrese, koje će već biti odštampane na posebnim kovertama u poštama, ali u januaru će biti objavljenji svi uslovi“, naveo je Ožegović.

  Glavna nagrada je stan, uz nagradna putovanja, tehničku robu…

  Ožegović je rekao da su brojne kompanije podržale nagradnu igru i pozvao i druge da se priključe, kako bi i nagradni fond bio veći.

  Kada je reč o inspekcijskim nadzorima, Ožegović je rekao da je u prethodne dve godine mnogo urađeno na tom planu – posle deset godina donet je Zakon o inspekcijskom nadzoru, uz obuke inspektora.

  On je najavio da će naredne godine početi izrada informacionog sistema, koji će objediniti svih 40 inspekcija na centralnom nivou.

  Kako je rekao, privreda je imala zamerke upravo na postupanje inspekcija, žaleći se na neobučenost, neprofesionalizam, nestandardnost postupanja, netransparentnost…

  Zbog toga su sprovedene obuke, kaže Ožegović i dodaje da je godišnja anketa USAID-a pokazala da je napravljen pomak.

  „Privrednici su rekli da je primetan pomak u radu inspekcije, ali treba još toga da uradimo, da podignemo nivo i kapacitet samih inspekcija, koje su bile ruinirane u prethodnom periodu nekim ranijim racionalizacijama, uz zapošljavanje novih inspektora“, naveo je državni sekretar.

  On je naveo i da je cilj da se sa 30 odsto, u prvom koraku, siva ekonomija „spusti“ na nivo centralno i istočnoevropskim zemalja od 23-24 odsto.

  Foto Tanjug/video, arhiva

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com