Gradovi

Pad cena nafte uštedeo Srbiji 600 miliona dolara

NOVI SAD – Srbija je lani za kupovinu sirove nafte potrebne domaćem tržištu potrošila oko 40 odsto novca manje nego 2015, zahvaljujući padu cena tog energenta, i ostvarila uštedu od 600 miliona dolara, piše danas novosadski Dnevnik.

List podseća da je u junu 2014. barel nafte tipa „brent“ koštao oko 110 dolara i da od tada cena gotovo stalno pada, a sada je na nivou od oko 30 dolara za barel, što je i više nego tri puta jeftinije nego pre 20 meseci.

Tako značajan pad cene sirove nafte, dodaje se u tekstu, odrazio se i na prosečnu cenu „crnog zlata“, jer je 2015. godine ona bila oko 54 dolara, dok je godinu ranije iznosila oko 98,50 dolara.

„Na domaće tržište godišnje se uveze oko 1.860.000 tona sirove nafte, odnosno oko 13.500.000 miliona barela. Uz prosečnu cenu sirove nafte tipa ‘brent’ od 54 dolara, 2015. godine je za njenu kupovinu na svetskom tržištu trebalo izdvojiti oko 733,2 miliona dolara, dok je godinu ranije, uz prosečnu cenu ‘brenta’ od oko 98,5 dolara barel, za te namene bilo potrebno čak 1.337.433.000 dolara“, navodi Dnevnik.

List prenosi i mišljenje sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislava Mićovića, da je pad cene sirove nafte na svetskom tržištu nesumnjivo doveo do smanjenja odliva deviza, i to je dobra strana sniženja cena nafte.

„S druge strane, uticaj pada cena nafte na naftnu privredu je drugačiji jer se, zbog nedostatka novca, ugrožava, odnosno smanjuje investiranje u istraživanje i proizvodnju nafte“, kaže Mićović.

Delatnosti i aktivnosti koje preduzimaju naftne kompanije su veoma skupe i uz ovako niske cene, kakve su sada, nedostaje novac koji bi se ulagao u te oblasti, i to pre svega u regonima gde su i istraživanje i proizvodnja nafte složeniji, a pre svega u moru i polarnim predelima, dodao je on.

„…Svako ima granicu do koje je proizvodnja nafte ekonomična, a ona je najniža na Bliskom istoku, gde je nafta najpristupačnija i proizvodnja najekonomičnija. Ukoliko potraje period ovako niskih cena nafte, za desetak godina bi se mogao pojaviti problem nedostatka te sirovine“, rekao je Mićović za novosadski Dnevnik.

Foto www.freeimages.com/PatrickMoore

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh