Novosti online

Пад гледаности или пад политичког рејтинга

Нови Сад – Колика је гледаност Радио-телевизије Војводине остала је мистерија и после смене директора програма РТВ-а Слободана Арежине.

Да ли је у ту смену политика уплела прсте или су јој кумовали пад гледаности и плански документ који није направљен, изјаснили су се и Арежина и нови председник управног одбора РТВ-а Јован Радић, али је јавност остала ускраћена за одговор колико се програм покрајинског јавног сервиса заиста гледа.

Тај одговор нису добила ни новинарска удружења која су затражила да РТВ јавно предочи ове податке и да се тако отклони сумња у разлоге које је управни одбор навео за смену Арежине.

„Политика” је информације затражила од генералног директора РТВ-а Срђана Михајловића, али су нам из јавног сервиса поручили да је – заузет.

Према незваничним подацима до којих је наш лист дошао у РТВ-у, укупан аудиторијум првог ТВ програма у априлу 2016. био је најмањи у последњих пет година. Дужина праћења програма такође је најмања у посматраном периоду. Рејтинг у априлу 2016. смањен је у односу на исти период претходне четири године, док је удео у гледаности најмањи у последњих пет година.

Такође, према истом извору, у односу на март 2016. године, број гледалаца је смањен за осам одсто, дужина праћења мања је за један минут, а рејтинг је мањи за 11 одсто. Удео у гледаности који зависи и од гледаности осталих програма мањи је за два процента.

Како сазнајемо, РТВ 1 је у априлу ове године учествовао у гледаности телевизијских канала са 0,47 одсто, а у истом месецу прошле године са 0,66 одсто. Поређења ради, пад је имао и РТС 1, али знатно мањи (са 3,18 на 3,11 одсто).

Нешто „опипљивији” резултати гледаности показују се из дневних извештаја које за РТВ ради агенција „Нилсен”. У петак 29. априла, јутарњи програм РТВ-а гледало је 18.080 људи, а у уторак 3. маја – 11.622. У та два дана, вести у девет сати пратило је 11.285, односно 9.847 гледалаца.

Гледаност вести у 17 сати била је 35.187, односно 32.378. „Новосадске разгледнице” које се емитују од 18 сати привукле су 37.864 гледаоца, док је 3. маја у том термину преношена утакмица Чукарички–Војводина, која је имала 21.284 гледаоца. Војвођански дневник у 22 сата имао је 29. априла 35.205, а 3. маја – 31.439 гледалаца.

Арежина у разговору за наш лист није спорио да је гледаност РТВ-а опала, али је истакао да се то десило када је угашен предајник Авала, а да се сада поправља. О утицају гашења Авале на гледаност РТВ-а говорио је крајем прошле године и генерални директор Срђан Михајловић, на седници Програмског савета РТВ-а.

Тада је усвојен и извештај о аудиторијуму РТВ-а за период јануар–октобар 2015. године, уз констатацију да је та година карактеристична по преласку на дигитални сигнал. Управо зато, угашени су аналогни предајници Вршац, Суботица, Сомбор, Кикинда, Чот и Венац, а истовремено су угашени и репетитори који су обезбеђивали видљивост програма у појединим деловима Војводине.

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh