Gradovi

Padavine stale, sneg nije bitnije uticao na prohodnost puteva

BEOGRAD – Snežne padavine su prestale, a slab sneg koji je prethodnog dana padao u većini krajeva Srbije nije bitnije uticao na prohodnost puteva.

Dobroj prohodnosti puteva doprinele su i neprestane intervencije zimske službe Javnog preduzeća „Putevi Srbije“, saopštio je Auto-moto savez Srbije (AMS S).

Na autoputevima i putevima I prioriteta u nižim predelima nema snega na kolovozu, ali su oni mokri ili vlažni pa zbog jutarnjeg mraza, posebno u istočnim krajevima Srbije, iz ovog udruženja upozoravaju vozače na moguću poledicu i opreznost u vožnji.

Magla smanjuje vidljivost ispod 200 metara i otežava saobraćaj na području Kraljeva, Kragujevca, a ima je i na prilazima Kopaoniku.

Od 1. novembra do 1. aprila vozila moraju biti opremljena sa sve četiri zimske gume, ako se zbog vremenskih uslova na kolovozu nalazi sneg, led ili poledica.

Dubina gazećeg sloja na pneumaticima za zimsku upotrebu ne sme biti manja od 4 milimetra.

Ukoliko su vremenske prilike u toku zimske sezone takve da nema snega i leda na kolovozu, zimski pneumatici neće biti obavezni.

Van navedenog perioda, vozila mogu biti opremljena zimskom opremom.

U pomenutom periodu, van naseljenog mesta, obavezno je posedovanje lanaca ili drugih uređaja za povećanje trakcije u prtljažniku.

Lanci se montiraju na pogonske točkove na deonicama puta koje su

označene znakom obaveze upotrebe lanaca kada je sneg na kolovozu.

U naselju, vozila ne moraju biti opremljena lancima, odnosno drugim uređajima za povećanje trakcije.

Prema posednjim informacijama Uprave granične Policije Republike Srbije, na našim terminalima nema dužih zadržavanja putničkih vozila.

Foto Tanjug, S. Ilić/ arhiva

Link Izvora

Klikni za komentar

Odgovori

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Na Vrh