• Gradovi

  Pahor: Slovenija želi da bude u prvom krugu Evrope u više brzina

  Slovenija se založila danas da bude deo prvog kruga moguće Evrope u više brzina, koju žele neki evropski zvaničnici da bi se podstakla Unija posle Bregzita, na nezadovoljstvo istočnoevropskih zemalja.

  „Nacionalni interes Slovenije u slučaju jedne Evropske unije sa više brzina bio bi da bude medju zemljama koje brzo napreduju“, rekao je predsednik Slovenije Borut Pahor na konferenciji za novinare u Ljubljani sa svojim poljskim kolegom Andžejom Dudom.

  Pahor i Duda sastali su se danas u predsedničkoj palati u Ljubljani

  Pahor je ipak rekao da bi više voleo scenario po kome bi se svih 27 članica EU integrisale istom brzinom i da ne razmatra opciju različitih puteva osim ako nedostatak konsenzusa ne spreči da se ide više ka integraciji.

  Poljski predsednik čija zemlja je već čvrsto odbacila svaku ideju Evrope u više brzina, pozvao je juče na otpor separatističkim tendencijama stvaranja neke vrste klubova unutar EU.

  Poljska i Slovenija ušle su u EU 2004. sa još šest zemalja bivšeg komunističkog bloka.

  Tezu o Evropi u više brzina promovišu Pariz i Berlin da bi podstakli EU posle potresa Bregzita, ali to nailazi na otpor više zemalja istočne i centralne Evrope. Te zemlje strahuju da će biti isključene iz elitnog „kluba“ Unije zbog svog čestog protivljenja projektima Brisela.

   

  Klikni za komentar

  Odgovori

  Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

  Na Vrh
  Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com